abonneren

Speciale Steve Jobs school

Vier initiatiefnemers, waaronder Maurice de Hond zijn helemaal voor sterke modernisering basisonderwijs. Hun initiatief: o4nt.nl, houdt onder meer een basisschool in waarbij de ipad een centrale rol krijgt. Vandaag wordt het plan gepresenteerd.

Het klinkt wat religieus: het viertal wil een zogenaamde Steve Jobsschool opzetten. Daarbij krijgen de leerlingen les met de iPad. Uiteraard voorzien van diverse educatieve apps. 

Het plan wordt maandagmiddag gepresenteerd in Amsterdam. Daarbij zijn ook de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) en onderwijswethouder Mariëtte van Leeuwen (Lijst Hilbrand Nawijn) van Zoetermeer aanwezig. Zij staan beiden positief tegenover het idee om iPad-scholen in te voeren in hun gemeente.

Nieuw onderwijs

Uiteraard geldt dat de nieuwe scholen totaal anders zijn van opzet. Om te pijlen wat de animo is, kunnen mensen zich aanmelden. Zijn er voldoende aanmeldingen, dan kan het plan worden doorgezet. 

Het initiatief heeft de naam Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (o4nt.nl) gekregen. Het is de bedoeling dat de eerste 'iPad-scholen' hun deuren vanaf augustus 2013 openen.

Individu centraal

“In ons plan gaat het onderwijs uit van de talenten van de individuele leerling en is erop gericht deze maximaal tot ontwikkeling te laten komen”, aldus De Hond. Ook wil hij nieuwe vaardigheden aanleren onder de noemer ‘21th century skills’. Wat hij daar exact mee bedoelt, is niet duidelijk. Wij zijn bang dat de leerlingen té individualistisch bezig zijn en vergeten dat samenwerken ook belangrijk is.

De initiatiefnemers zijn van plan bestaande onderwijs-applicaties te toetsen en anderen te stimuleren nieuwe apps te ontwikkelen. Het doel is om ervaringen met andere scholen te delen zodat zij misschien ook een deel van de digitale aanpak overnemen.

Er zij minimaal 25 tot 30 ouders nodig voor een school en het streven is drie tot vijf scholen te kunnen openen. 

Bron: Nu.nl

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Onderwijs