abonneren

Spam is vrijheid van meningsuiting, oordeelt rechter

Lekker dan: het Hooggerechtshof in de Amerikaanse staat Virginia heeft bepaald dat spam onder vrijheid van meningsuiting valt. Het gerechtshof zegt geen ander oordeel te hebben kunnen vellen, omdat de argumenten die door de advocaat van veroordeelde spammer Jeremy Jaynes aangedragen werden, juridisch waterdicht waren.

Jaynes, die veroordeeld was tot negen jaar gevangenisstraf wegens het verzenden van 10 miljoen spammails per dag, betoogde dat de anti-spam wet van Virgina niet waterdicht is. In die wet wordt geen onderscheid gemaakt tussen commerciële spam enerzijds en politieke of religieuze spam anderszijds - en daar zit ‘m de kneep. Het uitdragen van politieke of religieuze zienswijzen valt namelijk onder de vrijheid van meningsuiting. Door álle spam te verbieden wordt dat recht aangetast - en dus is de wet onrechtmatig.

De rechter moest het hoofd buigen voor deze argumentatie, en als gevolg Jaynes vrijlaten. De kans dat het gerechtshof verdere stappen tegen de spammer zal ondernemen is voorlopig miniem: eerst moet de betreffende wet goed dichtgetimmerd worden.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie