abonneren

Spam is vrijheid van meningsuiting, oordeelt rechter

Lekker dan: het Hooggerechtshof in de Amerikaanse staat Virginia heeft bepaald dat spam onder vrijheid van meningsuiting valt. Het gerechtshof zegt geen ander oordeel te hebben kunnen vellen, omdat de argumenten die door de advocaat van veroordeelde spammer Jeremy Jaynes aangedragen werden, juridisch waterdicht waren.

Jaynes, die veroordeeld was tot negen jaar gevangenisstraf wegens het verzenden van 10 miljoen spammails per dag, betoogde dat de anti-spam wet van Virgina niet waterdicht is. In die wet wordt geen onderscheid gemaakt tussen commerciële spam enerzijds en politieke of religieuze spam anderszijds - en daar zit ‘m de kneep. Het uitdragen van politieke of religieuze zienswijzen valt namelijk onder de vrijheid van meningsuiting. Door álle spam te verbieden wordt dat recht aangetast - en dus is de wet onrechtmatig.

De rechter moest het hoofd buigen voor deze argumentatie, en als gevolg Jaynes vrijlaten. De kans dat het gerechtshof verdere stappen tegen de spammer zal ondernemen is voorlopig miniem: eerst moet de betreffende wet goed dichtgetimmerd worden.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord