abonneren

Spam is slecht voor het milieu

Naar spam is al veel onderzoek gedaan, maar nog nooit naar de consequenties ervan voor het milieu. Juist daarnaar heeft McAfee nu wel gekeken. En wat blijkt? De hoeveelheid broeikasgas die per jaar spam wordt veroorzaakt, is net zo veel als wat 2,4 miljoen Amerikaanse huishoudens uitstoten... In 2008 zijn er wereldwijd naar schatting 62 biljoen spam-e-mails verzonden. Het jaarlijkse energieverbruik van spam bedraagt wereldwijd in totaal 33 miljard kilowattuur (kWh) of 33 terawattuur (TWh).
Dat staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 2,4 miljoen Amerikaanse huishoudens, waarbij dezelfde hoeveelheid broeikasgas vrijkomt als bij 3,1 miljoen personenauto's die circa 7,57 miljard liter benzine verbruiken.

Gelukkig is er wel wat aan te doen. Volgens McAfee besparen spamfilters 135 TWh elektriciteit per jaar. Dat staat gelijk aan 13 miljoen auto's minder op de weg. Als elk mailbox zou worden beschermd door spamfilters, konden organisaties en personen het huidige energieverbruik van spam terugdringen met circa 75 procent, oftewel 25 TWh per jaar. Dat staat gelijk aan 2,3 miljoen auto's minder op de weg.

De gemiddelde broeikasgasemissie van één spambericht is 0,3 gram CO2. Dat is vergelijkbaar met het rijden van één meter, maar vermenigvuldigd met de jaarlijkse hoeveelheid spam, staat dit gelijk aan 1,6 miljoen keer de wereld rond met de auto.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: