SpaceVR: op ruimtereis in virtual reality

Astronaut worden is helaas nog maar voor heel weinig mensen weggelegd. Ervaren hoe het is om in het grote oneindige te zweven is een droom die nog ver weg is. Maar wat nu als je een ruimtereis kan maken, zonder je luie aardse stoel te verlaten?

Dat is het idee achter SpaceVR. De startup wil een ultra-HD camera de ruimte in schieten, waar 'ie in 360 graden 3D foto's maakt van het universum. Die kun je vervolgens in virtual reality bekijken met een Oculus Rift, of iets soortgelijks op je hoofd.

ISS ontdekken

De eerste stop is daarbij het ruimtestation ISS. De camera moet daar al voor het einde van het jaar zijn aangekomen. Eenmaal daar wordt ook het station van binnen gefotografeerd, zodat je daar in de toekomst ook virtueel doorheen kan wandelen.

De camera reist vervolgens door naar de maan, waar 'ie in 2017 moet aankomen. De volgende stop is een asteroïde in 2022 en de reis eindigt in 2024 op Mars. Tenminste, als het project überhaupt van de grond komt.

Daarvoor zoekt de startup eerst nog investeringen, bijvoorbeeld via crowdfunding. Onder meer Edgar Mitchell is al aan boord als adviseur voor het project. Hij is een van de twaalf mensen die tot op heden op de maan heeft rondgelopen.

Het overview effect

SpaceVR wil niet alleen slagen omdat het gewoon een cool idee is. Men hoopt namelijk dat meer mensen het zogenaamde 'overview' effect ervaren. Astronauten die vanuit de ruimte de aarde zien krijgen sterk de behoefte de wereld te verbeteren, omdat ze inzien hoe mooi en nietig ons kleine blauwe planeetje is in het onvoorstelbaar grote universum. Hopelijk is het effect hetzelfde in virtual reality.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Ruimtevaart