abonneren

SoundExchange biedt webcasters compromis

SoundExchange heeft online radiostations een compromis aangeboden. De radiostations hoeven geen torenhoge royalties meer te betalen maar krijgen een maximum van 10 tot 12% opgelegd. In ruil daarvoor mogen ze maar beperkt groeien qua luisteraars.Het voorgestelde nieuwe royaltyschema waarin een webcaster 10 tot 12 procent van de jaaromzet afdraagt aan SoundExchange is vele malen gunstiger dan het oorspronkelijke schema waarbij de stations 30 procent van hun jaaromzet moeten afstaan.
SoundExchange wil er uiteraard wel iets voor terugzien: er komt een beperking op de groei van de radiostations, met een boete wanneer de groei hoger is dan afgesproken. Webcasters hebben tot 14 september om te beslissen of ze hiermee akkoord gaan.

Volgens juristen is het compromisvoorstel erg gevaarlijk. Wanneer een klein radiostation ineens een groei doormaakt, krijgt het een boete waarbij het ineens met terugwerkende kracht het bedrag van het dure schema moet terugbetalen. Veel radiostations zullen hierdoor alsnog over de kop gaan.

Op dit moment heeft SoundExchange een bovenlimiet gelegd bij 5.000.000 'aggregate tuning hours' (ATH) per maand. Dit staat voor het aantal uren van alle luisteraars bij elkaar opgeteld. Een rekensommetje leert dat een radiostation niet groter mag groeien dan 6944 gelijktijdige luisteraars voor het in het dure royaltyschema terecht komt.

BetaNews

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie