Sony wil je apparaten slimmer maken met een eigen 'Jarvis'

Sony wil na een moeizame start op de smartphonemarkt en de terugvallende verkoop van fotocamera's nu naar een andere markt: De slimme assistent. Tijdens de MWC-beurs in Barcelona waren de meeste ogen gericht op de nieuwe X-telefoons van het bedrijf, maar Sony's ambitie om de huiskamer om te toveren tot slim huis is eigenlijk veel interessanter.

Tijdens Sony's presentatie op het Mobile World Congress ging het voornamelijk om de nieuwe X-telefoons, een stel prima midrange- en high-end-modellen met stevige achterkant.

Nog niet in de verkoop

Het Japanse bedrijf had echter nog een flink aantal andere apparaten op zijn stand, die constant werden aangetoond als 'prototypes', 'not for retail', 'in ontwikkeling' en meer vage termen die weinig duidelijkheid geven over de ontwikkeling ervan.

Toch komen Sony's ambities wel goed naar voren, want een aantal nieuwe apparaten lijken te tonen wat het bedrijf uiteindelijk wil: Een slimme assistent die verdeeld wordt over meerdere apparaten.

Slimme robot

Er waren meerdere voorbeelden te zien van die ambities, maar de meest voordehandliggende is deze robot. Die bestaat uit een soort zuil met een bewegende bal aan de bovenkant, die met twee lichtgevende gleuvel een menselijkere uitstraling moet krijgen. De robot geeft informatie weer via een projector die vanuit zijn buik op een tafel schijnt, zodat je in één oogopslag het weer kunt zien, of informatie over het openbaar vervoer - let vooral op deze foto op hoe de metro's in Barcelona deze week staken...

Jarvis

Doet dat je ergens aan denken? Jarvis bijvoorbeeld? Sony wil het zelf niet toegeven, maar het bedrijf lijkt de mosterd wel erg bij de popcultuur te halen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van dit oortje? Dat is geen wanhoopspoging de beginjaren van deze eeuw te doen herleven, maar een serieuze kleine slimme assistent die je hele leven voor je regelt.

Doet je dat ergens aan denken?

Xperia Ear

Het oordopje heet de Xperia Ear, en hoewel het niet de eerste slimme headset is die we ooit hebben gezien is het wel een interessant apparaat. Hij is licht en discreet en je voelt 'em amper zitten, maar het zijn vooral de functies die de Ear zo leuk maken. Door te tikken op het touchpad aan de zijkant activeer je de assistent, die vanaf je telefoon via bluetooth naar het oortje wordt gestuurd. Je kunt er tegen praten, maar de assistent wordt ook zelf actief.

Als je bijvoorbeeld een beller consequent wegdrukt, merkt de assistent dat. Wanneer je dan nog een keer gebeld wordt, stelt de vriendelijke robotische stem voor de beller gelijk maar naar voicemail te sturen.

Concurrentie met Google en Apple

De functies lijken op dit moment nog wat rudimentair. Je kunt het weer opvragen, en standaardcommando's geven zoals het sturen van een bericht of het besturen van bepaalde apps. Dat lijkt allemaal best veel op wat apps zoals Google Now en Siri kunnen, maar Sony zegt dat de assistent nog in de vroege ontwerpfase is.

Slimme projector

Ook deze slimme projector lijkt recht uit sci-fi-films te zijn overgenomen. Het apparaat kan zowel op een muur als op een tafel verschillende apps projecteren, zoals een familiekalender waarop iedereen zijn schema kan invullen, en je kunt er sneltoetsen aan hangen waarmee je meteen andere mensen kunt bellen. Interessant is dat de projector te bedienen is met handgebaren door over de muur te wrijven.

Eén team, één taak

Al die apparaten moeten straks met één software-architectuur samenwerken, zodat je je (Sony-)telefoon eraan kunt koppelen en alle apparaten in één keer kunt bedienen.

Het is maar de vraag of die slimme assistent echt op kan wegen tegen de rekenkracht en big data die Google, Apple of Microsoft kunnen verzamelen. Dat zal in de toekomst duidelijk moeten worden, als Sony de apparatuur wat verder ontwikkelt.

Het bedrijf wil ook niets kwijt over integratie met andere diensten zoals Google Now of apps als WhatsApp. Misschien is dat wel wat de assistent nodig heeft, want een echte Jarvis is misschien nog ver weg.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: sony, xperia ear, xperia, jarvis