abonneren

Sony verklaart het weglaten van de Linux-optie in PS3

Na de aankondiging van de PS3 Slim, zijn vele fans teleurgesteld dat Sony stopt met de compatibiliteitsfunctie met de PS2 en de mogelijkheid Linux als alternatief besturingssysteem te installeren.De verklaring van Sony is dat de compatibiliteit met PS2-games geen belangrijk aankoopcriterium is en daarom niet de moeite waard. Over de optie om een ander besturingsysteem te kunnen installeren zijn berichten verschenen op een forum van Linux-ontwikkelaars voor Playstation 2.

Daar staat de eenvoudige argumentatie van een Sony-vertegenwoordiger: De nieuwe PS3 Slim vormt een belangrijke kostenreductie met veel wijzigingen in het hardwareontwerp van de PS3. Om de "Andere besturingsystemen" te blijven ondersteunen zou Sony de drivers voor belangrijke hardwarewijzigingen moeten blijven ondersteunen, dit kost geld. De belangrijkste drijfveer voor het  nieuwe model is de kostenverlaging aan de consument door te geven met een lagere aankoopprijs. In dit geval zijn de kosten van het in standhouden van installatiemogelijkheid van een ander besturingsysteem, in strijd met het hogere doel van het aanbieden van een goedkopere PS3.

Hoewel deze kostenbesparing logisch is vanuit Sony bedrijfsbelang, zijn er andere geruchten die beweren dat Sony niet blij is met het handjevol van bedrijven en particulieren, die kasten vol PS3-systemen gebruiken als relatief goedkope Cell-computer in een cluster of werkstation. Omdat Sony de PS3 met verlies verkoopt, vormt iedere PS3 waarvoor geen games worden verkocht een verliespost.

Zo is er bij sommige gebruikers ongerustheid ontstaan, over de verwachting dat Sony de "Ander besturingsysteem" functionaliteit, ook voor de originele PS3 uit het besturingsysteem zou verwijderen bij de komende software-update. Gelukkig voor de aanhangers, meldt een bericht in het GamesIlike blog, dat oude exemplaren de functionaliteit zullen behouden. Ook heeft een Sony vertegenwoordiger in een ontwikkelaars mailing gemeld, dat de functionaliteit bij de oude modellen zal worden gehandhaafd en niet in toekomstige firmwareupdates zal worden verwijderd.

Als het alleen een kwestie van softwarekosten zou zijn, zou Sony extra kosten kunnen bereken voor de gebruikers van de andere besturingsysteem-optie. Deze kosten zouden waarschijnlijk lager zijn dan die voor de aanschaf van speciale hardware met een cell-processor. Natuurlijk zou Sony ook de software in beheer kunnen geven aan de open-souce Linuxgemeenschap, maar ja, dan verdienen ze nog steeds niets aan de niet voor gaming gebruikte playstations.

De PS3 Slim is een compactere uitvoering van de Playstation 3 die energiezuiniger en goedkoper is dan zijn voorganger.

Bron: The Register

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: