abonneren

Sony niet de enige met verlies van miljard dollar

Ondanks het gigantische verlies van Sony over 2008 had het volgens Sony nog veel erger kunnen zijn. De verwachte verliezen waren nog tweeënhalf keer zo hoog. Het jaarverlies komt uit op zo'n 100 miljard yen (ruim 750 miljoen Euro) en valt daarmee relatief nog mee. Jammer is dat de personeelsreductie met 16000 werknemers en het sluiten van een flink aantal fabrieken, dit niet heeft kunnen voorkomen. De sterke koers van de yen is de grootst oorzaak vanhet probleem.

Dit is een ontwikkeling waar alle grote exporterende Japanse ondernemingen last van hebben. Hoe meer ze exporteren hoe sterker dit effect, zoals bijvoorbeeld bij Panasonic en Sharp, doordat hun producten eenvoudig dalen in waarde. Ook tv-fabrikanten Toshiba en Hitachi hebben hun productiefaciliteiten moeten inkrimpen.

Eerder deze week werd bekend dat ook Hitachi het grootste verlies uit de geschiedenis van het bedrijf lijdt en daarmee het op één na grootste jaarlijkse verlies van alle Japanse bedrijven ooit voor zijn kiezen kreeg. Ook elektronicagigant NEC heeft deze week een nog groter verlies dan Sony bekendgemaakt, van maar liefst drie miljoen dollar.
Bron: Betanews

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: