abonneren

Sony NEX-C3

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De NEX-C3 is de opvolger van de NEX-3. De camera heeft een plattere en elegantere body en een sensor met 16,2 miljoen pixels gekregen.

De body van de C3 heeft ongeveer dezelfde afmetingen als beide eerdergenoemde camera's. Als je er echter een van de beschikbare objectieven op zet, is de camera meteen een stuk minder compact dan de concurrentie. Dat komt door de sensor, die met zijn aps-c-formaat wat groter is dan de four thirds-sensor van de Panasonic en de Olympus. Hoe groter de sensor, hoe groter de diameter van de objectieven. Hierdoor oogt en voelt de camera met bepaalde lenzen zwaar. Als je de camera echter vasthoudt zoals je een camera hoort vast te houden, dus met de linkerhand onder het objectief, is er geen probleem.


Sony is erin geslaagd om ondanks de platte body toch een uitklapbaar lcd-scherm in te bouwen, zodat je heel gemakkelijk vanuit een laag of hoog standpunt kunt fotograferen. Het is ook mogelijk om te fotograferen met de camera op buikhoogte, waardoor je onopvallend kunt werken. Het scherm heeft een goede kwaliteit met een hoge scherpte door de bijna één miljoen beeldpunten.


Vergeleken met de Olympus gaat het monteren van een flitser onhandig. Je moet tegelijkertijd twee klepjes omhoog houden, de flitser in de gleuf duwen en een klein schroefje vastdraaien. De flitser ligt plat op de camera en wordt ingeschakeld door hem omhoog te klappen. Dat is niet heel elegant, maar het werkt.

Sony heeft de bediening van de NEX-camera's op een bijzondere manier ingericht. Aan de rechterkant van het scherm bevinden zich drie knoppen. De functie van deze knoppen zie je op het scherm. Een knop kan afhankelijk van de ingestelde modus verschillende taken vervullen. Verder in het menu laat Sony met (foto)voorbeelden zien waarvoor een functie dient of wat het effect is; leuk voor startende fotografen. Ook leuk voor beginners is de iAuto-stand. In deze modus kun je de Photo Creativity-modus gebruiken. Je kiest een van de beschikbare effecten, zoals scherptediepte, helderheid, kleur of Soft Skin, en draait aan het instelwiel om de sterkte te bepalen, waarbij je het resultaat meteen op het scherm ziet.


De Sony-camera's zijn sinds enige tijd voorzien van een zeer snel werkende sensor en van beeldverwerking. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de seriesnelheid (hier 5,5 bps), maar in enkele modi, waaronder handheld Twilight en hdr, verbetert de camera direct de beeldkwaliteit door het combineren van een reeks foto's.

 

De camera is voorzien van Sony's prima werkende sweep panorama. Daarbij "film" je een foto, waarna de camera er een grote panorama van maakt. Bij de filmmodus loopt Sony wat achter, omdat er geen full-hd, maar slechts een hd-ready-modus wordt geboden.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • uiterst platte body
  • kantelbaar lcd-scherm
  • fotovoorbeelden
  • snelle sensor
  • geen full-hd-filmstand
  • losse flitser
De grootste troeven van de Sony zijn het uitklapbare scherm en de geavanceerde mogelijkheden, zoals sweep panorama en hdr.

 

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Algemeen

Tags:

Laatste reactie