abonneren

Sony introduceert eerste TransferJet-apparaten

Sony is van plan dit weekend de eerste TransferJet-laptop in de winkel te leggen. TransferJet is een techniek om data over te sturen zonder gebruik te maken van kabels, net als bluetooth. Of TransferJet een succes wordt zal afhangen van andere bedrijven: gaan zij ook voor deze techniek kiezen?Het idee van TransferJet is dat gegevens eenvoudig uitgewisseld kunnen worden.
TransferJet werkt op een afstand van maximaal 3 centimeter en kent een snelheid die ongeveer gelijk is aan die van usb2.0. Omdat er met enorm korte afstanden gewerkt wordt, is het niet nodig de apparaten te koppelen ('pairen') en ook de beveiligingsmechanismen zijn veel eenvoudiger dan die in bluetooth.

De eerste producten die TransferJet ondersteunen zijn de Sony VAIO F-laptop en de digitale camcorders TX7 en HX5V. Deze zullen vanaf februari wereldwijd verkrijgbaar zijn.

Het versturen van foto- of videomateriaal is volgens Sony kinderlijk eenvoudig. Kies 'verzenden' in de camera en zet de camera vervolgens naast de laptop of een andere camera. De rest gebeurt automatisch. Sony heeft ook al fotoframes laten zien die met TransferJet werken en is van plan de techniek in zijn BRAVIA-tv's te implementeren.

Sony geeft toe dat het de beloofde snelheid nog niet weet te halen. De maximale theoretische doorvoersnelheid ligt op 560 Mbit/s, waar door netwerkoverhead zo'n 375 Mbit/s van over blijft. De huidige producten gaan echter niet sneller dan zo'n 40 Mbit/s. Dat zou aan de software liggen, aldus Sony.

Ook komen er voorlopig geen TransferJet-camera's in de Cybershot-serie op de markt. Sony zet de draadloze chip voorlopig in de Memory Stick-kaartjes, die hierdoor zo'n $30 (8 GB) duurder worden dan een niet-TransferJet-kaartje. Sony neemt deze beslissing omdat de digitale camera-markt uiterst competetief is en TransferJet de camera's te duur zou maken.

Voor pc's en laptops brengt Sony een losse TransferJet usb-adapter uit. Deze is ook te gebruiken op BRAVIA-tv's en fotoframes met een usb-poort. De adapter (TJS-1) kost $150.

TransferJet staat of valt met de steun vanuit andere bedrijfen. Op dit moment hebben Samsung, Toshiba, Kodak, Canon, Nikon, Panasonic, Olympus, Pioneer en Sony Ericsson hun steun toegezegd, maar concrete producten zijn alleen bij Toshiba te zien.

MacWorld

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord