abonneren

''Software om dvd's te kopiëren is illegaal''

RealNetworks mag het dvd-kopieerprogramma RealDVD niet te koop aanbieden. Dit heeft een rechter in Texas besloten. Het verkoopverbod blijft van kracht totdat een jury zich over de zaak heeft gebogen. In principe betekent dit dus dat het kopiëren van dvd's (in Amerika) illegaal is.RealNetworks bracht vorig jaar het programma RealDVD uit en ging hiermee de rechtstreekse confrontatie met de MPAA aan. Deze auteursrechtorganisatie claimt dat het kopiëren van dvd's een illegale handeling is en sleepte RealNetworks daarom voor de rechter.
RealNetworks claimt dat zijn software 1:1-kopieën maakt, inclusief kopieerbeveiliging, en dat het programma daarom niet in strijd is met de wet. De rechter oordeelde echter anders.

De uitspraak van de rechter is op zijn minst opzienbarend te noemen. Zo erkende de rechter dat de wet het consumenten toestaat een kopie van hun dvd's te maken. Maar tegelijkertijd is de software waarmee dit kan verboden; dergelijke software maakt namelijk inbreuk op de licentie van de DVD Copy Control Association.

De MPAA is uiteraard in zijn nopjes met de uitspraak. RealNetworks is teleurgesteld en heeft al aangegeven het vonnis te gaan bestuderen. Of het bedrijf in hoger beroep gaat is nog te bezien, want de rechtszaak heeft het bedrijf al zes miljoen dollar gekost.

Tweakers.net

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie