Software detecteert leugens op Wikipedia

© CIDimport

Software detecteert leugens op Wikipedia

Geplaatst: 7 september 2007 - 07:09

Aangepast: 17 november 2022 - 08:48

Redactie ID.nl

Nu Wikipedia de laatste weken in opspraak is door dubieuze aanpassingen aan teksten, heeft een informaticaleraar een softwareprogramma geschreven dat zelfstandig kan beoordelen hoe betrouwbaar een stuk tekst is.

Nu Wikipedia de laatste weken in opspraak is door dubieuze aanpassingen aan teksten, heeft een informaticaleraar een softwareprogramma geschreven dat zelfstandig kan beoordelen hoe betrouwbaar een stuk tekst is. Het waarheidsgehalte van de tekst wordt aangegeven door middel van een kleur.

Luca de Alfaro heeft samen met collega's van de Universiteit van Santa Cruz een programma gemaakt dat dubieuze tekst van een oranje kleur voorziet. Hoe groter de kans dat het om een leugen gaat, hoe donkerder de kleur. De software analyseert hoe lang stukken tekst overleven bij edits. Hoe langer een stuk tekst blijft staan wanneer er aanpassingen gedaan worden aan de tekst, hoe geloofwaardiger de tekst zal zijn. Wanneer een stuk tekst vaak aangepast wordt, dan is de kans juist groter dat het om een onwaarheid gaat.

Hoewel Luca de Alfaro niet claimt dat zijn software onfeilbaar is, is het programma warm ontvangen op de Wikimania-conventie in Taiwan. De software bevindt zich op dit moment nog in betafase en werkt alleen met een oude Wikipedia-database, maar de Alfaro hoopt dat de Wikipedia Foundation zijn software snel in gebruik zal nemen.

Digital Trends

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten