Snel een site in de lucht! (Partnerbijdrage)

Een eigen website inclusief zelfgekozen goedklinkende domeinnaam is tegenwoordig bereikbaarder dan ooit, maar dan ben je er nog niet! Met de Sitebuilder van STRATO kun je websites snel en gemakkelijk bouwen.

Dit artikel wordt je aangeboden door STRATO


De Sitebuilder Pro-editie en de Pro-SEO-versie zijn complete pakketten, inclusief hosting en domeinnaam. Op de website van STRATO vind je meer informatie. Als je eenmaal een pakket hebt besteld, zit je nog altijd met de invulling. Want uiteindelijk moet er natuurlijk wel een mooie site komen te staan en dát is normaliter toch best een hoop werk. STRATO zorgt ervoor dat je ook als beginner snel wat zinnigs kunt doen met je domeinnaam. Met de uitgebreide Sitebuilder kan je verrassend snel een mooie website in elkaar draaien!


Inloggen en aan de slag

De Sitebuilder helpt je snel naar een strak ogende site. Na aanschaf van een sitebuilderpakket ga je naar https://www.STRATO.nl/apps/CustomerService om in te loggen met het verstrekte klantnummer en bijbehorende wachtwoord. Eenmaal ingelogd klik je op de knop Naar Sitebuilder.

Op naar de Sitebuilder!


Thema’s

De Sitebuilder opent in een nieuwe tab (of pagina) van je browser. Standaard verschijnt een voorbeeldsjabloon in de branche die je gekozen hebt, waar je direct mee aan de slag kunt. Er zijn op dit moment ongeveer 150 sjablonen beschikbaar! De hele vormgeving is volledig naar eigen smaak en inzicht aan te passen. Het is het handigst om daarbij gebruik te maken van voorgedefinieerde thema’s, zo weet je zeker het er ontwerptechnisch qua kleurgebruik, lettertype en andere opmaakzaken netjes uitziet. Kies een sjabloon door onder het tabblad Ontwerp (1) op Lay-out (2) te klikken en een van de vele sjablonen te selecteren (3).

Keuze genoeg uit mooie ontwerpen.


Aanpassen

De oude voorbeeldtekst blijft staan, dat passen we straks aan. Ook de vlag als logo blijft staan, die vervangen we eerst door iets toepasselijkers. Houd de muiscursor boven de vlag en klik op de knop met het cameraatje. Via het venster Bestandsbeheer kan je bladeren naar lokale bestanden op je eigen pc, of je sleept simpelweg een bestand vanuit bijvoorbeeld de Verkenner naar de dropzone, gevolgd door een klik op de knop Start. Na uploaden van bijvoorbeeld een gescand logo of desnoods een foto van jezelf klik je dan op OK en je nieuwe afbeelding is alweer toegevoegd.

Uploaden doe je door bijvoorbeeld slepen van een afbeelding naar de dropzone.


Expert

Feitelijk pas je op min of meer dezelfde manier alle elementen op een pagina aan: muis boven een afbeelding of tekstblok houden en de gewenste actie kiezen. Aan de linkerkant van je scherm vind je een uitklapmenu met daarin de websitestructuur (1). Hier kun je snel pagina’s toevoegen en (of) verwijderen en zo eenvoudige of heel gecompliceerde sites opbouwen. Bovenin het scherm van de Sitebuilder Pro staan twee knoppen: Standaard en Expert. Door over te schakelen naar de Expert-modus krijg je extra mogelijkheden te zien op het vlak van bijvoorbeeld tekstopmaak en andere zaken. Ook in de Expert-modus blijft alles echter overzichtelijk en mocht je zo eens de weg kwijt raken dan volstaat een klik op Standaard.

Via het uitklapmenu Websitestructuur houd je ook overzicht op ingewikkelde sites.


Widgets

Erg handig zijn ook de voorgebakken widgets, te vinden onder de tab Elementen. Sleep bijvoorbeeld een gastenboek of fotogallerij naar een pagina en je hebt verder geen omkijken meer naar zo’n onderdeel. Zelfs een complete webwinkel als widget is beschikbaar, dus je kunt echt alle kanten op met je site zonder ook maar over enige kennis van HTML of databases te hoeven beschikken. Veel widgets zijn naar wens aan te passen door de muiscursor erboven te houden en daarna op het tandwielknopje te klikken. Via de knop Voorbeeld kun je bekijken hoe je site er straks ‘live’ uit komt te zien na het toevoegen of aanpassen van onderdelen.

Sleep widgets met handige functionaliteit naar een plek op je site.


Desktop én mobiele site

Klaar? Klik dan op de knop Publiceren en je site wordt aangemaakt. Een groot deel van de desgntemplates bij STRATO is ook nog responsive. Handig, zo is je website ook eenvoudig te bedienen vanaf een smartphone of een tablet. Wil je nog een stap verder? Dan is het ook mogelijk om met het template een speciale mobiele versie te maken, met functies die goed scoren op een smartphone, zoals een bel-nu-knop.  Voor de echte fanatiekeling is er tot slot ook nog de SEO-versie van Sitebuilder Pro, die je helpt je site makkelijk vindbaar te maken voor zoekmachines. Met de speciale tool rankingCoach ontwikkel je je eigen SEO-strategie en hou je de concurrentie in de gaten.

Geschreven door: admin-0 op

Category: Workshop, Algemeen

Tags: Strato, website, sitebuilder