abonneren

Review Asustor AS-302T

Langzaam maar zeker groeit het aanbod van nas-apparaten op basis van de nieuwe Intel Atom CE5300. Asustor is een relatief nieuwe speler in de markt, maar de AS-302T lijkt de moeite meer dan waard.

Asustor is een samenwerking tussen Asus, Adata en oud-medewerkers van Qnap. De stijl van dat laatste merk zie je duidelijk terug. Voor dit model heeft men gekozen voor de Intel Atom CE5335, een 1,6 GHz dualcore SoC (system-on-a-chip) die specifiek voor nas-apparaten is ontwikkeld. Deze chip lijkt een geduchte concurrent te worden voor de ARM-gebaseerde nas-processors van bijvoorbeeld Marvell. Een van de belangrijke voordelen is dat de CE5300-serie voorzien is van hdmi, waardoor je de nas kunt gebruiken als mediaspeler.

De behuizing van de AS-302T is gemaakt van metaal en voelt behoorlijk degelijk aan. Dat geldt ook voor de metalen trays die voorzien zijn van een plastic bedje dat ervoor moet zorgen dat de disks niet al te veel gaan trillen. De trays zijn geschikt voor zowel 2,5- als 3,5-inch disks. De schijven worden op traditionele wijze vastgeschroefd en dus niet geklikt zoals je steeds vaker bij andere merken ziet. De aansluitmogelijkheden zijn prima in orde. Zo vind je usb 3.0 aan de voor- en achterzijde, naast twee usb2.0-poorten, een gigabit-aansluiting en een hdmi-poort. Ook heeft de AS-302T een audio-uitgang.

Voor zijn Asustor Disk Manager (ADM) heeft Asustor goed gekeken heeft naar de interface van een tablet. Veelgebruikte apps kan je ‘vastpinnen’ in de taakbalk bovenin het scherm. De AS-302T heeft mogelijkheden te over. We noteren een ftp-server/client, upnp-mediaserver, iTunes-server, AirPlay-compatibiliteit en een eigen muziekserver die vanaf het web te benaderen is. Downloaden kan via http of bittorrent, voor het benaderen van je nas zijn er apps voor Android en iOS. ADM ondersteunt third-party apps en daarvan zijn er inmiddels veel. SABnzbdplus, Sickbeard, NZBGet en Couchpotato kan je met een druk op de knop downloaden, evenals zakelijke toepassingen als SugarCRM, vTugerCRM en webARP. Ook Wordpress, Joomla, Plex, Plex Media Server en Drupal zijn beschikbaar. Handig is ook de Dropbox-app waarmee je data op de nas en in de cloud kunt synchroniseren met deze webopslagdienst.

De hdmi-uitgang is te gebruiken als je XBMC installeert. Om het mediacentergevoel te versterken, levert Asustor zelfs een speciale afstandsbediening. Een nas is niet echt de stilste oplossing als je een mediaspeler onder je tv wilt, maar de beeldweergave is ronduit prima.

Qua schrijfprestaties valt deze Asustor AS-302T niet tegen. We kennen snellere nassen, maar met een doorvoersnelheid van 86,4 MB/s hoor je ons niet klagen. Al met al is de AS-302T een erg interessante nas, met als belangrijkste nadeel een behoorlijk hoog energieverbruik. Vind je dit geen probleem, dan kan je de AS-302T blindelings aanschaffen.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Algemeen

Tags:

Laatste reactie