abonneren

Skype-oprichters keren terug bij Skype

Het lijkt erop dat er een einde komt aan de soap tussen eBay en Joltid. Het eerste bezit Skype, het tweede bezit de rechten op de onderliggende p2p-techniek. eBay en Joltid zijn al enige tijd in een rechtszaak verwikkeld, met als inzet de voip-dienst Skype.eBay kocht enige tijd geleden Skype over van oprichters Zennström en Friis. Deze richten daarop het bedrijf Joltid op. Joltid behield de rechten op de onderliggende p2p-techniek waar Skype gebruik van maakt, eBay sloot bij dit bedrijf een licentie af.
Toen aan het licht kwam dat eBay van Skype af wilde, probeerden Zennström en Friis hun kindje terug te kopen. Dit ketste echter af, waarna Joltid eBay ervan beschuldigde ongeoorloofd wijzigingen aan de p2p-techniek te hebben aangebracht. In een rechtszaak eiste Joltid dat eBay zou stoppen met het gebruik van Skype, waardoor ook een verkoop gedwarsboomd zou worden. eBay beweerde overigens dat het de onderliggende p2p-techniek had vervangen door compleet andere techniek en dat het Joltid dus niets schuldig was.

Ondanks de problemen bood zich toch een overnamekandidaat voor Skype aan. Index Ventures, een investeringsmaatschappij onder leiding van Volpi, eigenaar van het (geflopte) Joost, aaste op een meerderheidsbelang van 65 procent in Skype. Vlak na deze bekendmaking klaagden Zennström en Friis ook Index Ventures aan.

Inmiddels lijkt de zaak een ontknoping te krijgen. Zennström en Friis keren terug in het bestuur van Skype en laten de aanklacht vallen. De overname door Volpi gaat niet door; Index Ventures moet van het toneel verdwijnen. Hoe groot het aandeel van Zennström en Friis in Skype wordt en wat hun plannen zijn is nog niet duidelijk; wel is zeker dat het nog lang niet over en uit is voor de voip-dienst.

Webwereld

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie