abonneren

Sharp 5-inch PC-Z1 smartbook met Ubuntu

Sharp introduceert in Japan de PC-Z1, een nieuw mobiel internet device (MID), door sommigen ook wel een smartbook genoemd. Dit apparaat is volgens Sharp net zo makkelijk te hanteren als een mobiele telefoon en heeft de prestaties van een pc.Dit apparaat is bedoeld als nieuwe categorie mobiele toestellen voor het cloud-computingtijdperk. De PC-Z1 start snel op (ca. 3 seconden) vergelijkbaar met een mobiele telefoon, voor het onderweg snel checken van e-mail. Hij zou het ongeveer 10 uur op een acculading moeten volhouden.

Het 5-inch scherm heeft een resolutie van 1024 x 600 pixels en kan als aanraakscherm gebruikt worden. De grootte van het apparaat 16 x 10 x 2 cm wordt grotendeels bepaald door het toetsenbord dat met een toetsafstand van 14 mm wel klein is.

De PC-Z1 is gebaseerd op een freescale iMX51 800 MHz ARM-processor met 512 MB geheugen. Voor de opslag is er 4 GB flashgeheugen waarvan 2 GB voor vrij gebruik. Uitbreiden kan met een micro sdhc-kaart. De connectiviteit verloopt via b/g wifi, een gewone en een mini usb-poort.

Sharp levert dit apparaatje met een door Sharp aangepaste versie van Ubuntu Linux, gebundeld met Firefox, Thunderbird, OpenOffice en AdobeFlash Lite en andere Ubuntu utilities.

Sharp positioneert deze mini als het derde mobiele hulpmiddel in de voetsporen van het netbook en de mobiele telefoons, waarmee het een nieuwe markt denkt te creëren.

In Nederland kennen wij Sharp vooral van televisies en andere consumenten-elektronica, beamers, magnetrons en luchtverbeteraars. De PC-Z1 komt vooralsnog alleen in Japan op de markt. Sharp heeft nog geen plannen om dit apparaat in andere delen van de wereld uit te brengen.
Misschien een leuk apparaatje om met Google Chrome OS te lanceren?

Via: Reghardware

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie