Screenshots: Windows 10 krijgt Spartan-browser

Microsoft heeft zijn veelbesproken Spartan-browser beschikbaar gemaakt voor gebruikers van Windows 10. De browser moet uiteindelijk de belangrijkste van het besturingssysteem worden, en Internet Explorer vervangen in Windows 10. Spartan heeft nu nog niet alle nieuwe functies die er in de definitieve versie moeten zitten, en werkt nog niet 100% stabiel. PCM dook in de nieuwe browser en bekeek de nieuwe functies.

Het eerste dat opvalt is het uiterlijk van de browser. Die heeft namelijk precies dezelfde stijl als de rest van Windows 10, en dan met name de menu's. Het schermvullende raam heeft dezelfde minimalistische stijl als het Settings-menu van Windows 10. De tabbladen in de bovenste balk zijn strak vierkant, en er wordt geen onnodige ruimte ingenomen in de bovenste balk.


 


OneNote in de browser

Microsofts OneNote zit in de browser ingebouwd, waardoor je direct op een webpagina aantekeningen kunt maken. Je kunt gekleurde lijnen tekenen om een blok te omcirkelen, of aantekeningen maken bij een bepaald punt op de website.

Ook is het mogelijk secties van een website te kopiëren en ergens als afbeelding te plakken. Het gaat daarbij om een soort Knipprogramma, dat in de browser is geïntegreerd.Uiteraard is het ook mogelijk die screenshots of aantekeningen direct te delen via een -share-knop. Zo kun je een screenshot delen met anderen via email of sociale media, of je kunt het opslaan in OneNote zelf.


Moderne look

Je ziet ook goed hoe modern de nieuwe browser is door naar de instellingen te kijken. Daarin is goed te zien welke stijl de nieuwe browser aanneemt.
Leesmodus

Nieuw is ook de speciale leesmodus, waarin je alleen de tekst van een artikel te zien krijgt, zonder alle tierelantijnen er omheen. Zonder advertenties en 'lees ook dit'-functies worden artikelen zo een stuk aantrekkelijker.
Cortana

Net zoals in de rest van Windows 10 zit Cortana ook ingebakken in Spartan. De slimme zoekassistent is voorlopig alleen beschikbaar in Amerika, maar dat heb je snel gefixt door je systeem op die regio te zetten. Niet alle functies in Cortana werken nog - zo is het nog niet mogelijk om afspraken te maken vanuit de browser.

Wel toont Cortana gerelateerd nieuws over een geselecteerd begrip, of je kunt op Wikipedia meer informatie vinden.

Microsoft brengt later meer functies naar Spartan, maar voorlopig kun je de browser wel al zelf proberen door te updaten naar build 10049 van de Technical Preview van Windows 10.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: browser, screenshots, preview, internet