Scholen mogen tijdens eindexamen geen gebruik maken van gsm-jammers

Diverse scholen maken gebruik van gms-jammers tijdens de aankomende eindexamens. Met de illegale apparatuur kunnen telefoons onbruikbaar worden gemaakt. Daarmee proberen de scholen spieken tegen te gaan, maar de gsm-jammers kunnen er ook voor zorgen dat hele buurten geen mobiele netwerken kunnen gebruiken. De scholen overtreden daarmee dan ook de wet.

Daarvoor waarschuwt het Agentschap Telecom. Dat zegt dat scholen een boete kunnen krijgen van wel 1,800 euro.
 

Onbruikbaar

Met een gsm-jammer worden telefoons in de omgeving onbruikbaar gemaakt. Je kunt daarmee dan geen gebruik maken van mobiele netwerken, zowel telefonie als mobiel internet. Gsm-jammers zijn in Nederland illegaal, omdat daardoor ook 112 niet meer bereikt kan worden.

Ook kunnen gsm-jammers ervoor zorgen dat navigatiesystemen niet meer werken, of medische apparatuur. Niet handig als er een ziekenhuis of ambulance in de buurt van zo'n apparaat is.
 

Omvang onbekend

Meerdere scholen gebruiken volgens het Agentschap Telecom zo'n jammer. Dat is bedoeld om spieken via de smartphone tegen te gaan, al kan het Agentschap niet direct zeggen hoeveel scholen precies gebruik maken van die methode. Wel zou een aantal scholen in de media hebben gezegd zo'n jammer te gebruiken.

Het Agentschap gaat tijdens de komende eindexamenperiode actief op zoek naar scholen die een jammer gebruiken. Doet een school dat, dan kan het een flinke boete verwachten.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: school, educatie, gsm-jammer, eindexamen