abonneren

SATA Revision 3.0 is vandaag officiëel goedgekeurd

De langverwachte nieuwe sata-specificatie SATA Revision 3.0 is vandaag goedgekeurd. De nieuwe standaard maakt een doorvoersnelheid tot zes gigabit per seconde mogelijk. Dat is tweemaal zo veel als de huidige sata-standaard.Even belangrijk als de verhoging in doorvoersnelheidzijn de verbeteringen die doorgevoerd zijn aan native command queuing (NCQ). NCQ herschikt lees- en schijfacties zodat zeop de meest efficiënte manier kunnen worden uitgevoerd.In SATA Revision 3.0 zitten nieuwe NCQ-commando's die beter overweg moeten kunnen met het streamen van audio en video.
Andere verbeteringen zijn een nieuwe low insertion force (LIF)-connector voor 1,8-inch drives, een nieuwe low-profile connector voor 7mm optische drives (voor ultrathin notebooks) en verbeterd stroombeheer.

De organisatie achter de standaard wil er op hameren dat er géén sata 3.0 bestaat, alleen een SATA Revision 3.0. Wel mag de aanduiding SATA 6Gb/s gebruikt worden. Of fabrikanten en journalisten zich hier aan zullen houden, is nog maar de vraag...

The Register

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: