abonneren

SanDisk: 'Vista niet geoptimaliseerd voor SSD'

Er is een reden waarom solid state drives (SSD's) in de praktijk zo slecht presteren. Volgens SanDisk is Windows Vista onvoldoende geoptimaliseerd voor het nieuwe opslagmedium.SanDisk liet maandag weten dat ze de introductie van de volgende generatie SSD's voorloig nog even uitstellen. Deze nieuwe SSD's gebruiken multilevel cel-technologie (MLC) waarvoor een geavanceerdere controller nodig is. De controller is een cruciaal onderdeel van de solid state drives. De nieuwe SSD's hebben een capaciteit van 128 en 160GB; later zullen er ook producten met 256GB opslagruimte bijkomen.
Het is de bedoeling dat de MLC-drives later dit jaar in diverse notebooks worden geleverd.

SanDisk's CEO Eli Harari deed zijn uitspraken tijdens een conferentiegesprek over de resultaten van het tweede kwartaal. Harari zegt dat Vista een bijzondere uitdaging aan SSD-makers levert: het is niet geoptimaliseerd. Dat heeft te maken met de manier waarop Vista is ontworpen. De prestaties van SSD's in een Vista-omgeving schieten volgens Harari altijd tekort in vergelijking met wat de markt nodig heeft. Dat is ook de reden waarom SanDisk de nieuwe generatie wilde ontwikkelen en nu moet uitstellen.

Volgens de fabrikant is de Vista-uitdaging de enige reden waarom ze achterlopen op schema. "Ik zou zeggen: we lopen achter omdat we werkelijk niet de beperkingen van de Vista-omgeving begrepen." Aan de onderkant van de markt zijn die beperkingen overigens geen probleem: goedkope laptops kunnen prima af met 8, 16 en 32GB SSD's die prima werken met de bestaande controllers.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: