abonneren

SanDisk introduceert 2,5-inch SATA solid-state drive

SanDisk heeft deze week zijn SSD-productlijn (Solid State Drive) voor de notebookmarkt uitgebreid met een 32GB, 2,5" (6,35 cm) SATA (Serial ATA) interface model. De drive is compatibel met de meeste mainstream notebooks. Ttwee maandengeleden introduceerde SanDisk een 1,8-inch SSD voor notebooks en nu hebben pc-fabrikanten de beschikking over een 2,5-inch SSD.

"De SanDisk 2,5 inch SSD levert de extreme duurzaamheid en bovengemiddelde prestaties door het gebruik van flashgeheugen. Ook het lage stroomverbruik van solid-state flashgeheugen biedt veel voordeel voor de notebook markt", zegt Amos Marom, vice president and general manager van de Computing Systems-divisie bij SanDisk. "SanDisk blijft de grootste innovator op het gebied van flashgeheugen en zorgt ervoor dat de prijs per gigabyte van SSD omlaag zal gaan, en de capaciteit zal toenemen. Het zal hierdoor steeds eenvoudiger worden voor pc-fabrikanten en consumenten om van ronddraaiende vaste schijven af te stappen en de gebruiksvriendelijkheid van de SSD te ervaren".

De overgrote meerderheid van de notebook heeft een vaste schijf van 2,5-inch. De SanDisk 2,5-inch SSD past intern in dezelfde sleuf als de vaste schijven van 2,5-inch, zodat notebookfabrikanten zonder de hardware aan te passen kunnen overstappen op SanDisk's SSD.

De belangrijkste voordelen van SSD zijn:

*Betrouwbaarheid. SSD's hebben een gemiddeld storingvrij interval (MTBF) van twee miljoen uur[2], ongeveer zes keer langer dan vaste schijven van notebooks. SSD's hebben geen bewegende onderdelen, en daarom is de kans dat ze kapotgaan als ze vallen of aan extreme temperaturen worden blootgesteld een stuk kleiner.

*Prestaties. In notebooks worden gegevens meer dan 100 keer sneller van en naar een SSD geschreven dan naar een harde schijf. SanDisk's SSD's bieden een voortdurende leessnelheid van 67 megabyte (MB) per seconde[3] en een random leessnelheid van 7.000 inputs/outputs per seconde (IOPS) bij de overdracht van 512 bytes[4]. Het resultaat is dat notebooks met een 2,5-inch Windows Vista Enterprise kunnen opstarten in slechts 30 seconden[5] en bestanden openen met een gemiddelde snelheid van 0,11 milliseconden[6]. Een notebook-pc met vaste schijf heeft gemiddeld 48 seconden nodig om op te starten en gemiddeld 17 milliseconden nodig om bestanden te openen.

* Energiezuinigheid. SSD's hebben minimale spanningsvereisten, met besparingen tot meer dan 50 procent vergeleken bij een vaste schijf: 0,9 watt tegenover 1,9 watt bij actief gebruik[7]. De langere levensduur van de batterij is vooral belangrijk voor zakelijke reizigers, die ook op reis graag hun uren productief besteden.

* Koel en stil. Omdat SSD geen motor, lagering of een mechanisme met bewegende kop nodig heeft, wordt veel minder warmte geproduceerd dan bij een harde schijf. De SSD functioneert optimaal zonder lawaai, harde schijven maken over het algemeen vaak geluid tijdens het lees-/schrijfproces.

"Nu de prijs daalt zijn er meerdere redenen waarom computergebruikers en -fabrikanten SSD gaan overwegen", vertelt Joseph Unsworth, Principal Research Analyst voor flashgeheugen bij de onderzoeksinstituut Gartner. "Onderzoek van Gartner toont aan dat storingen in vaste schijven en het moederbord de twee belangrijkste oorzaken zijn van hardware-fouten in notebook-pc's. Zij nemen respectievelijk 25 en 45 procent van het totaal voor hun rekekening8. De meer betrouwbare SSD zorgt voor lagere gebruikskosten; wat een belangrijke stimulans kan zijn voor aankoop. Dit is één van de redenen waarom Gartner verwacht dat de wereldwijde consumptie van SSD's in notebook-pc's voor de consumenten- en zakelijke markt een sprong zal maken van 4 miljoen eenheden in 2007 naar 32 miljoen eenheden in 2019."

De 32GB, 2,5-inch SanDisk SSD is nu verkrijgbaar voor computerfabrikanten en zal, bij grote bestellingen, aanvankelijk 350 dollar kosten.


Meer informatie
: www.sandisk.com/ssd

-----------------------------
1 1 megabyte (MB) = 1 miljoen bytes; 1 gigabyte (GB) = 1 miljard bytes.
2 MTBF wordt berekend op basis van de Telcordia SR-332 Parts Stress Method
3 H2BENCH 3.6: gemiddelde toegangstijd = gemiddelde positioneringstijd + gemiddelde latentietijd
4 IOMETER 2003.12.16
5 Stopwatch-test uitgevoerd door SanDisk; notebook-pc (Intel Core 2 Processor T7200, 2,00 GHz, 997 MHz, 1,0 GB RAM DDR2-533 SDRAM); Microsoft Windows Vista
6 H2BENCH 3.6: gemiddelde toegangstijd = gemiddelde positioneringstijd + gemiddelde latentietijd
7 MobileMark 2005; notebook-pc (Intel Core Duo Processor ULV U2500), 1,20 GHz, 533 MHz, 1,0 GB, DDR2-533 SDRAM
8 Bron: "Dataquest Insight: Expect PCs to Impact the NAND Flash Market after 2008," 15 december 2006, pagina 6.
9 Bron: "Dataquest Insight: Expect PCs to Impact the NAND Flash Market after 2008," 15 december 2006, pagina's 21-22.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: