abonneren

Russische overheid sluit Allofmp3

De populaire illegale downloadsite Allofmp3 is door de Russische overheid van internet verwijderd. Dat meldt Stichting Brein. Allofmp3 verkocht songs voor $ 0.12 per stuk en had ongeveer 6 miljoen gebruikers. Maar Allofmp3 had geen geldige toestemming van muziekauteurs, artiesten en producenten en droeg ook geen gelden af aan de rechthebbenden.
Actie door de overheid heeft lang op zich laten wachten en is zelfs onderwerp geweest in de WTO onderhandelingen tussen Rusland en de VS.

Allofmp3 verkeerde de laatste tijd al in de problemen omdat de betalingsmogelijkheden voor de site al geblokkeerd door de grote creditcardmaatschappijen na besprekingen met de muziekindustrie (IFPI en RIAA).

In Nederland werd vorig jaar de mogelijkheid om per sms te betalen ingetrokken na aandrang van Brein. Daarna sprak Brein de betalingsprovider Chronopay aan. Tot een rechtszaak kwam het echter niet omdat de creditcardmaatschappijen zich terugtrokken. De site probeerde het betalingsprobleem op te lossen door de uitgave van coupons maar dat wilde niet erg vlotten.

Op haar hoogtepunt werd Allofmp3 door de consumentenbond aanbevolen als de beste downloadsite in Nederland. In verband met de illegaliteit van de site werd besloten die later niet meer in tests mee te nemen.

In verscheidene landen werd een verbod tegen Allofmp3 verkregen. In Denemarken beval de rechter dat een ISP de doorgifte van Allofmp3 moest staken, waarna de overige ISP's daar ook gehoor aan gaven. Eenzelfde actie stond op stapel in Nederland.

"Er zijn nog andere illegale Russische sites," zegt Brein-directeur Tim Kuik, "en die kunnen op eenzelfde behandeling rekenen. Nu de weg is gebaand in de aanpak van Allofmp3 zou dat nu sneller moeten kunnen."

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord