abonneren

Russisch dvd-formaat hit op torrent-sites

De site Torrentfreak.com houdt wekelijks bij welke films er het meest gedownload worden op BitTorrent. Afgelopen week was dat, net als de week ervoor, Fast & Furious 4.Het gaat om de zogenaamde R5-versie. R5 verwijst naar een speciaal dvd-formaat dat wordt uitgebracht in regio 5 (Afrika, India en de voormalige Sovjet-Unie). In een poging om piraterij daar tegen te gaan, is dit nieuwe formaat verzonnen. Het kan sneller en goedkoper worden geproduceerd dan traditionele dvd's, omdat er in het omzetproces van film naar dvd een stap wordt overgeslagen.
De kwaliteit ligt daardoor lager dan bij reguliere dvd's. Voordeel is wel dat R5-schijfjes eerder op de markt komen. Door ervoor te zorgen dat R5 tegelijk wordt uitgebracht met de zogenaamde dvd screeners - exemplaren die bijvoorbeeld voor de release aan de pers worden uitgedeeld ter recensie en die het voornaamste bronmateriaal van gekopieerde dvd's blijken te zijn - hoopt de filmindustrie dat consumenten R5 kiezen en niet wachten op een dvd screener-kopie.

In de Top 10 komen we nog twee van zulke R5's tegen: Crank: High Voltage (op de tweede plaats) en Dragonball Evolution (7). In de lijst staan verder Valkyrie, Underworld: Rise of the Lycans, Paul Blart: Mall Cop, X-Men Origins: Wolverine (de al eerder gelekte onvolledige film die het ontslag betekende voor een filmrecensent), Fanboys, Crossing Over en The Curious Case of Benjamin Button.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie