Rotterdam gaat ondanks kritiek stemmen via internet

In Rotterdam kunnen inwoners eind dit jaar voor het eerst stemmen via internet. Ondanks dat experts het sterk afraden, komt er een referendum waarbij burgers mogen stemmen met hun DigiD.

Op 30 november komt een referendum over de sloop van een groot aantal huurwoningen. Inwoners van Rotterdam mogen dan stemmen door op een speciale website in te loggen met hun DigiD. Voor mensen die dat inlogsysteem niet hebben of wie DigiD niet wil gebruiken, kan terecht bij fysieke stemhokjes.
 

Controversieel

Het is de eerste keer dat er in Nederland wordt gestemd met DigiD, via internet. Dat komt omdat stemmen via internet erg controversieel is. Experts zeggen dat het onveilig is en raden het af.
 

Lange geschiedenis

Er wordt al ruim 10 jaar gesproken over digitaal stemmen. In 2006 werd de stemcomputer voor het eerste geïntroduceerd én gebruikt tijdens verkiezingen, maar na hevige kritiek van de actiegroep 'Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet' werd er teruggekeerd naar het rode potlood.
 

Internetstemmen

Er wordt ook al jaren gediscussieerd over stemmen via internet, maar ook daar komt veel kritiek op. Er is meerdere keren onderzoek gedaan naar de risico's van internetstemmen, in de eerste plaats voor burgers die in het buitenland zitten. Stemmen via internet zou te riskant zijn, omdat de overheid niet kan garanderen dat de computer van een stemmer niet geïnfecteerd is met malware of dat een niet-kiesgerechtigde een stem uitbrengt.

De Tweede Kamer gaf vorig jaar aan al de mogelijkheden van internetstemmen te onderzoeken. Het rapport van de Kiesraad dat daarop volgde raadde dat echter af. De komende verkiezing in Rotterdam wordt door de gemeente geregeld, en heeft dus niets met de landelijke regels te maken.
 

Beveiligd en versleuteld

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam schrijft in een brief aan de Raad (PDF) en in een toelichting dat DigiD een veilige manier is om het stemgeheim te waarborgen. Er wordt "een beveiligde omgeving" opgezet waarin "het stemgeheim is gewaarborgd en de data versleuteld is", waar een extern beveiligingsbedrijf naar heeft gekeken. Hoe die versleuteling en beveiliging precies werken, legt de burgemeester niet uit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten