'Roamingkosten Europa voorlopig nog tot 2018 toegestaan'

De extra kosten voor het bellen binnen Europese landen blijven voorlopig nog van toepassing, als het aan de voorzitter van de Europese Unie ligt. Telecomproviders mogen tot 2018 dan nog extra roamingkosten in rekening brengen.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de roamingkosten voor bellen in een Europees land eind dit jaar af te schaffen. Maar nu blijkt uit informatie die in handen is gekomen van persbureau Reuters dat telecomproviders deze kosten nog tot zeker 2018 in rekening mogen brengen bij de klant.

In 2014 stemde het Europees Parlement er nog voor om de roamingkosten vanaf eind 2015 helemaal op te heffen. Letland is nu gastvoorzitter van de Europese Unie, en uit een voorstel van dat land blijkt dat roamingkosten zeker tot 2018 van toepassing zullen zijn. In de documentatie wordt niet gesproken over de hoogte van de bedragen die berekend mogen worden voor het gebruik van het netwerk van andere providers.

Vaste tarieven

Per provider worden andere tarieven in rekening gebracht voor het gebruik van telefonie of mobiel internet in een ander Europees land. Deze kosten mogen echter niet hoger uitvallen dan de door het Europees Parlement opgelegde grens van 0,05 cent per minuut of per MB. Eerder waren deze kosten overigens nog veel hoger. De Europese Unie beloofde in 2012 overigens al dat de roamingkosten lager zouden worden.

Voorstel

Het voorstel van Letland wordt komende week door de 28 lidstaten bekeken, en indien akkoord, toegepast. Voorlopig betaal je in het buitenland dus nog extra roamingkosten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: europa, roaming