abonneren

Ringtones uitgesloten van royalty-vergoeding

De Amerikaanse districtsrechtbank heeft zich uitgesproken over ringtones voor mobieltjes. De American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP) was namelijk van mening dat een ringtone een muzikale voordracht is, en dat er dus royalties afgedragen moeten worden.De districtsrechtbank heeft de claim van de ASCAP op meerdere punten afgewezen.
Zo heeft de mobiele provider geen invloed over wanneer de ringtone afspeelt (dat heeft alleen de consument), de provider verdient niet aan de ringtone en het afspelen van een ringtone telt in principe sowieso niet als een voordracht; daarvoor moet de ringtone in een publieke ruimte met veel toeschouwers afgespeeld worden.

Tegenstanders van het voorstel van de ASCAP vergelijken het afspelen van een ringtone met het spelen van muziek over de autostereo met de autoramen open. De EFF maakte zelfs de vergelijking met het zingen van "Happy Birthday" in een publiek park. Dat laatste klinkt misschien vreemd, maar de ASCAP voerde in 1996 een rechtszaak om royalties te vergaren van scouts die rond een kampvuur liederen zongen.

ASCAP verlegt zijn focus nu naar de korte 30-seconden samples van muziek die te horen zijn in iTunes en Amazon. Ook hier is de ASCAP van mening dat het bedrijf royalties mag incasseren.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: