Review: Losse Philips Hue-lampen met bluetooth

© PXimport

Review: Losse Philips Hue-lampen met bluetooth

Geplaatst: 10 februari 2020 - 12:00

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Redactie ID.nl

De slimme Philips Hue-lampen van Signify zijn er voortaan ook in een bluetooth-versie. Voordeel is dat je ze kunt gebruiken zonder een extra kastje aan je router te hangen. Dat vergt een kleinere investering. Achteraf kun je altijd upgraden naar het volledige Hue-ecosysteem. Bevalt dat? Lees het in deze review.

Starten met Hue, het slimme verlichtingssysteem van Signify dat verkocht wordt onder de merknaam Philips (Signify is een afsplitsing van Philips), vergde tot nu toe een flinke investering. Starterpakketten met enkele lampen, een afstandsbediening en de noodzakelijke bridge die alles aan elkaar koppelt, kosten tot 260 euro per pakket. Voortaan kun je het Hue-systeem al aanschaffen vanaf twintig euro. De losse lampen bedien je vanaf nu immers ook via bluetooth.

De bridge, ofwel het kastje dat je aan je router hangt en dat 60 euro kost, heb je niet nodig, al kun je de bluetooth-lampen achteraf wel integreren met de Hue-bridge. Ben je nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van een slim verlichtingssysteem, dan krijg je nu de kans om voor weinig geld uit te zoeken of het iets voor jou is. De bluetooth-lampen zijn ook handig op locaties waar een bridge overbodig of onmogelijk is.

Soorten lampen

Signify heeft bluetooth-peertjes in alle soorten: wit licht (‘white’), wit tot geel licht (‘white ambiance’) en veelkleurig licht (‘white & color’). Op het gebied van fittingen heb je de keuze tussen e27-lampen (ook versies met zichtbaar filament), e14-peertjes (alleen in kaarsvorm, nog niet in kogelvorm) en gu10-spots. Ook aan de andere Hue-lampen wordt bluetooth toegevoegd. Zo is de verplaatsbare Go White & Colour tafellamp met ingebouwde accu er voortaan in een bluetooth-versie.

Hetzelfde geldt voor de Fugato White & Color spots, de Signe White & Color tafellamp enzovoort. Verder is er een bluetooth-smartplug waarin je een klassieke verlichting stopt die dan vervolgens ook slim wordt. De bluetooth-lampen bedien je met de aparte Philips Hue Bluetooth-app voor Android en iOS, die qua vormgeving en werking als twee druppels water op de normale Philips Hue-app lijkt. Je bedient er tot tien slimme ledlampen mee op een maximale afstand van negen meter.

 

© PXimport

 

© PXimport

Hue bluetooth-app

De app schakelt bluetooth automatisch in en zoekt vervolgens naar nieuwe Hue Bluetooth-lampen en -stekkers in de directe omgeving. Bij ons werden de lampen binnen twee seconden gevonden. Je kunt elke lamp een unieke naam geven. De bluetooth-app laat functies weg die alleen met een Hue Bridge functioneren, zoals timers. In ruil zijn er wel meer vooraf gedefinieerde lichtscènes beschikbaar dan in de gewone Hue-app. Via de app regel je de helderheid, de kleurtemperatuur en de kleur en kies je lichtscènes. De app heeft er dertig aan boord, van ‘concentratie’ tot ‘relax’.

Heb je een Google Home- of Amazon Echo-apparaat, dan kun je de lampen ook daaraan koppelen en met je stem bedienen. Je maakt ze dan eerst vindbaar via de app. De lampen dienen zich binnen negen meter van je Alexa-apparaat of binnen tien meter van je Google Home-apparaat te bevinden. De firmware van de lampen vernieuw je via de app. Dit gebeurt niet automatisch en gaat per lamp. Het toepassen van een update duurt ongeveer twee minuten per lamp.

Overzetten op Bridge

Neem je alsnog een Hue Bridge in gebruik, dan kun je overschakelen naar de normale app en de bluetooth-lampen daarnaar overzetten. Je kiest dan in de bluetooth-app de optie Overzetten naar Hue Bridge en volgt de instructies. Nadat je op de knop van de bridge drukt, verplaats je via de bluetooth-app alle lampen of een selectie van de lampen naar de bridge. De lampen verdwijnen vervolgens uit de bluetooth-app.

Daarna bestuur je ze verder met de normale Hue-app. Je kunt ze dan via het internet op afstand bedienen, want ze functioneren voortaan als gewone Hue-lampen. Via de bridge bestuur je bovendien tot vijftig verschillende Hue-apparaten. Het is altijd mogelijk om terug te keren naar de bluetooth-werking, maar dan dien je de lampen eerst te resetten in de Hue-app, om ze vervolgens opnieuw in gebruik te nemen met de bluetooth-app.

Conclusie

Philips Hue Bluetooth is een goedkopere, gemakkelijker te installeren en eenvoudiger te gebruiken variant van het slimme verlichtingssysteem van voormalig Philips-dochterbedrijf Signify. Je hebt er geen Hue Bridge voor nodig, maar om de lampen in te stellen en te bedienen dien je wel minimaal negen à tien meter in hun buurt te zijn. Spraakbediening via Amazon Echo of Google Home is over die afstand ook mogelijk. Zodra je een Hue Bridge toevoegt, functioneren deze bluetooth-lampen zoals de normale Hue-lampen en is bijvoorbeeld ook bediening en programmering via het internet mogelijk.

8,0

Ons oordeel

Signify Philips Hue-lampen met bluetooth

Pluspunten

Energie-efficiënt

Gebruiksvriendelijke app

Geen bridge nodig

Minpunten

Slimme functies werken alleen lokaal

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten