Review: Samsung Gear Fit 2 is een chique en fijne wearable

Wearables werden twee jaar geleden aangekondigd als handige, universele apparaten om onze polsen waar al onze notificaties op binnenkwamen, maar inmiddels lijken wearables vooral voor één doel geschikt te zijn. Zo is de Gear Fit 2 van Samsung gebouwd om specifiek je sportprestaties bij te houden. Hij oogt daarbij hipper dan een gemiddelde activity tracker, maar kan ondertussen ook je notificaties tonen. Hoe handig dat is, lees je in deze review.

Kleurig scherm

De waterbestendige Gear Fit 2 is verkrijgbaar in de formaten small en medium. Hij heeft een behuizing van rubber en plastic, met aan de onderkant een GPS en hartslagmeter. Daar merk je niets van en de wearable zit mede door zijn lage gewicht (dertig gram) en het licht gebogen schermpje lekker om je pols. Dat aanraakgevoelige 1,5 inch AMOLED-scherm heeft een fraaie kleurweergave, maar is op een zonnige dag vrij slecht leesbaar.
 

Eigen besturingssysteem

Samsung heeft de Gear Fit 2 voorzien van zijn eigen Tizen OS, dat na wat gewenning prima werkt en de keuze biedt uit tientallen wijzerplaten. De fitnesstracker toont ook notificaties van je smartphone, maar die komen door de verticale interface niet helemaal tot hun recht. Wel is het handig dat je met vooraf ingestelde antwoorden direct op Whatsapp-berichten en andere meldingen kan reageren.

De Gear Fit 2 werkt – in tegenstelling tot zijn voorganger – met vrijwel alle Android-smartphones die de afgelopen jaren zijn uitgebracht. Ondersteuning voor de iPhone voegt Samsung later toe. De wearable vereist de installatie van twee apps: S Health (waarover later meer) en Gear Manager. Hiermee beheer je de instellingen van het apparaatje. Het is bijvoorbeeld mogelijk om muziek (of podcasts) op het 2GB interne geheugen te plaatsen of Spotify te installeren. Omdat de Gear Fit 2 Bluetooth koptelefoons en oordopjes ondersteunt en hij een ingebouwde GPS heeft, kun je je smartphone in principe thuislaten als je muziek wil luisteren tijdens het sporten.
 

Uitgebreide tracker

De tracker houdt alle bewegingen bij die je zet

Dat komt misschien wat nerdy over, maar benadrukt wel het karakter van de uitgebreide fitnesstracker. De hele dag door houdt hij bij hoeveel stappen je zet, wat je hartslag is en hoeveel trappen je neemt. Die eerste twee worden accuraat vastgelegd, het aantal trappen niet. Wanneer je gaat sporten, geef je dat met een paar klikken aan zodat de Gear Fit 2 je workout volgt en aanvult met gegevens van de GPS en hartslagmeter. De wearable ondersteunt vijftien sporten, maar zwemmen zit daar niet bij. De Gear Fit 2 is immers niet waterdicht.

Vastgelegde activiteiten zijn terug te zien in de uitgebreide S Health-app, waar je ook je cafeïne- en waterinname, stressniveau en allerlei medische gegevens kan invoeren. Of je zo’n gezondheidsdagboek wil toevertrouwen aan een partij als Samsung, is echter de vraag.

© PXimport


 

Niet zo'n goede accu

De accuduur van de Gear Fit 2 is minder goed dan die van de concurrentie, wat voornamelijk te wijten is aan het kleurenscherm en de GPS. Na twee dagen intensief gebruik is de wearable leeg. Via het magnetische oplaadstation laad je hem binnen anderhalf uur weer op, dus we vinden het een minpunt waar mee te leven valt.
 

Conclusie

De Samsung Galaxy Gear Fit 2 laat een goede indruk achter. Hij heeft een mooi en relatief groot kleurenaanraakscherm, draait op een fijn besturingssysteem en werkt tijdens het sporten ook zonder smartphone. De wearable ondersteunt allerlei activiteiten en houdt basisonderdelen als je stappen en hartslag automatisch bij. Alle data wordt overzichtelijk getoond in de S Health-app en kan indien gewenst worden aangevuld met een half medisch dossier. Op onderdelen als waterdichtheid en accuduur verliest de Gear Fit 2 het van de concurrentie, maar zijn prijs van 199 euro maakt veel goed. Voor dat geld krijg je namelijk een complete en slimme fitnesstracker waar je mee gezien mag worden.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Mooi amoled-scherm

Ingebouwde GPS

Minpunten

Slecht leesbaar in de zon

Accuduur niet heel sterk

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten