Review: Google Allo, een onopvallende app met een opvallende 'assistent'

Nóg een nieuwe chat-app? horen we je denken bij Allo. En terecht. Met veel bombarie kondigde Google eerder dit jaar aan met een eigen chat-applicatie te komen die moest wedijveren met niet alleen WhatsApp en Facebook Messenger, maar ook met het eigen Hangouts. Wie echter denkt dat Allo niet meer is dan nóg meer fragmentatie op chat-gebied komt bedrogen uit, want Allo is veel meer dan dat. En het is helemaal niet bedoeld om te chatten.

Wat is Allo?

Eerst een korte terugblik: Wat is Allo überhaupt? Google kondigde de app aan tijdens I/O, zijn ontwikkelaarsconferentie die in juni plaatsvond. In eerste instantie werd Allo aangekondigd als een nieuwe Hangouts, de bestaande chat-app die nu al standaard op Android staat. Dat lijkt een beetje overkill, zoals we ook al schreven in dit artikel: 'Waarom kan Google geen populaire chat-app maken?'.

Allo lijkt overbodig: De markt voor chat-app is al overvol, met WhatsApp en zijn 800 miljoen gebruikers en het alomaanwezige Facebook Messenger die zorgen dat bijna iedereen die je kent wel bereikbaar is. Nieuwe chat-apps die stug proberen door te breken gooien het over een andere boeg: Privacy. Veel applicaties als Signal of Telegram proberen nieuwe gebruikers te winnen door te pronken met eind-tot-eind-encryptie, zelfvernietigende berichten en anonieme chats.
 

Tussen wal en schip

Allo past eigenlijk nergens bij

Daar past Google maar moeilijk tussen. Het is moeilijk te geloven dat de advertentiereus echt je gesprekken niet wil lezen, en dat is ook niet echt het geval. Hoewel Allo een functie heeft om anonieme chats te beginnen, zit die goed verstopt en moet je die handmatig inschakelen vóór ieder gesprek. Anonimiteit past simpelweg niet in Googles verdienmodel.

Daarom leek Allo tussen wal en schip te vallen: Te onopvallend om de concurreren met WhatsApp, te privacyonvriendelijk om een Signal-alternatief te zijn. Bovendien heeft Google al Hangouts, is dat niet goed genoeg?
 

Slimme assistent

Inmiddels wordt Allo langzaam uitgerold voor iedereen, dus is de app snel voor iedereen te downloaden. Wat blijkt? Allo heeft een handige troef achter de handen waarmee de app erg handig wordt: Google Assistent.

'Assistent' (een echte naam heeft het nog niet) is een slimme zoekhulp die veel wegheeft van Google Now. De assistent kan tijdens een gesprek informatie opzoeken, en terugpraten via chat. Dat gebeurt een beetje zoals Siri dat doet, met normale zinnen die het laten lijken alsof je met een normaal persoon praat.
 

Heel erg veel informatie

'Assistent' kan bijzonder veel informatie vinden. Je doet dat door @google te noemen in een gesprek. In iedere chat is de assistent op de achtergrond aanwezig zonder dat je dat merkt, waarbij je hem kan oproepen wanneer dat nodig is. De informatie verschilt van het zoeken op Wikipedia naar het maken van agenda-afspraken en het versturen van andere berichten, en werkt bijzonder goed.

Het is wat Google al langer wil doen met initiatieven als Now On Tap, en wat andere bedrijven als Facebook in Messenger willen implementeren - wat lang niet altijd succesvol is. Het lijkt Google nu eindelijk te lukken, en dat is indrukwekkend.
 

... en heel erg veel persoonlijke gegevens

Je moet ontzettend veel persoonlijke informatie over jezelf prijs geven

Wel betekent dat dat je Google een gigantische hoop informatie over jezelf prijsgeeft. Dat gebeurt ook al met Google Now, maar met 'Assistent' gaat de toegang verder tot je metadata zoals je contactpersonen. Je moet nu de inhoud van je gesprekken weergeven aan een bedrijf dat je persoonlijke data als verdienmodel heeft, en als we kijken naar het soort gesprekken dat we via WhatsApp hebben dan is dat geen prettige gedachte.

Hoe ver je daarin wil gaan, moet je uiteraard voor jezelf afwegen.
 

'Gewone' functies

Buiten 'Assistent' heeft Allo eigenlijk niet bijster veel interessante features. De basisfuncties zoals het versturen van foto's of je locatie zitten er gewoon in, en als extraatje kun je stickerpakketten downloaden om te versturen, net als Telegram.

De functies zijn hooguit basaal, en tegenwoordig verwachten we in een chat-app ook wel minimaal de mogelijkheid om versleuteling toe te voegen, maar buiten 'Assistent' heeft Allo weinig spannends te bieden. Daar komt nog bij dat de applicatie er niet bepaald intuitief uit ziet. Chats die je hebt geschreven zien er wat chaotisch uit, en zeker als 'Assistent' er doorheen praat wordt een chatgesprek een wirwar van conversaties.
 

Conclusie

Allo valt als app net tussen wal en schip. Het is een degelijke chat-app met alle basale functies die je zou verwachten van zo'n app, maar ziet er ook chaotisch en verwarrend uit. Het is enkel de slimme 'Assistent' die de app interessant maakt. Wat 'Assistent' doet, is erg interessant. De contextuele informatie klopt vrijwel altijd (en kan alleen maar beter worden), en Google heeft goed zijn best gedaan om 'Assistent' menselijk te laten lijken.

Daar staat helaas tegenover dat het om een Google-app gaat, en dat betekent op zijn beurt weer dat je erg veel persoonlijke informatie moet inleveren om Allo te kunnen gebruiken. Een beetje té veel wat ons betreft, al zul je die afweging toch zelf moeten maken.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: google, whatsapp, allo, facebook messenger, hangouts, chat, google allo, chat-app