Review: De Ring-deurbel is eigenlijk een slimme intercom

Als alles in huis steeds slimmer kan worden, waarom dan niet ook een deurbel? De pragmatisch genoemde 'Ring'-deurbel is een mix tussen een intercom en een security-camera, en wij hingen het apparaat aan de voordeur om te kijken hoe praktisch dat is.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Mooi design
  • Makkelijk in te stellen en te gebruiken
  • Handig als security-camera
  • Minpunten
  • Niet te gebruiken zonder internet
  • Soms lag in meldingen
  • Zonder dongle niet als 'gewone' bel te gebruiken

De Ring is een deurbel met een camera en een microfoon, die fungeert als een intercom. Via een bijbehorende app is het mogelijk om op straat mee te kijken wie er voor je deur staat. Je kunt bovendien praten via degene die aanbelt, zodat je kunt zeggen dat je even niet naar de deur kunt komen terwijl je in werkelijkheid op het terras zit.

Met die gedachte in het achterhoofd is de Ring ontworpen, en als je de bel op die manier gebruikt werkt hij ook goed. Soms heeft de bel echter last van lag, wat hem ineens een stuk minder praktisch maakt.
 

Het uiterlijk

Bij PCM reviewen we normaal gesproken vooral telefoons of laptops, maar van deurbellen hebben we over het algemeen geen kaas gegeten. Toch durven we te zeggen dat de Ring bovengemiddeld mooi is voor een deurbel - wat ook wel mag voor € 199,-. Het design is goed, met een grote ronde knop met een ring eromheen die oplicht wanneer je er op drukt. Wel is het erg jammer dat er geen plek is om een eigen naambordje op te hangen - dat moesten we uiteindelijk creatief met plakband oplossen.
 

De bel is mooi, en dat is ook wel eens fijn voor iets dat aan de muur hangt

De bel is snel geïnstalleerd. Een base-plate met vier schroeven gaat aan de muur, en de Ring is er makkelijk op te schroeven met twee Torx-5-schroefjes aan de onderkant. Dat is wat onhandig als je bel van de muur moet halen om hem op te laden, maar het is wel de beste diefstalbeveiliging die je kunt krijgen.
 

Opladen

Aan de achterkant van de Ring zit een micro-usb-aansluiting, bedoeld voor het periodiek opladen van de bel. Het is daarnaast ook mogelijk de bel via de reguliere bedrading aan te sluiten op het normale stroomnetwerk. Volgens de makers zou je de bel ongeveer eens per jaar moeten opladen, maar dat is uiteraard afhankelijk van hoeveel je hem gebruikt.
 

Verpakking

Een pluspunt gaat ook naar de verpakking waarin de Ring wordt geleverd. Daarbij is goed nagedacht over details, en dat is ook belangrijk. Naast de bel zelf krijg je ook een schroevendraaier die afwisselend als kruiskop en als Torx-5 te gebruiken is (voor beide schroeven), een mooi micro-usb-kabeltje en zelfs een klein waterpasje waarmee je de bel recht kunt hangen. Ook de instructies om de bel op te hangen en te installeren zijn lekker duidelijk.
 

Slimme intercom

De Ring is meer dan een een deurbel: Het is een slimme intercom. Wanneer een bezoeker op de bel drukt, krijg je een melding op je telefoon. Je krijgt dan een live-video te zien van de bezoeker, met de optie om tegen hem of haar te praten. Het gesprek werkt van beide kanten, maar de video-feed zit alleen bij jou als bezitter.
 

Bewegingssensor

Ring is meer dan een deurbel; het is een slimme intercom

De bel heeft ook een bewegingssensor. Daarmee krijg je een ander geluid wanneer er iemand voorbij je deur loopt. Handig daarbij is dat je zones kunt instellen waar de bel op moet letten. Staat er iemand recht voor de voordeur, dan krijg je geen melding, maar als er iemand verdacht ver links of rechts van de deur loopt wél.
 

Afhankelijk van je smartphone

Het probleem is dat de Ring zoals zoveel domotica afhankelijk is van je smartphone. Dat zorgt er soms voor dat je een belletje pas laat binnenkrijgt - het is niet altijd duidelijk of dat komt door je eigen slechte wifi, door de app, of door je telefoon, maar de permanent nodige internetverbinding zorgt soms voor frustratie in het gebruik.
 

Offline niet te gebruiken

Het Internet Of Things is voor veel gebruikers nog een onbekend terrein. Het is niet duidelijk of het allemaal met elkaar samenwerkt en of bepaalde protocollen wel binnen je netwerk passen, maar voor de doorsnee gebruiker lijkt er één ding duidelijk te worden: Als het internet niet werkt, moet het apparaat het nog steeds wel doen.

Dat zie je bijvoorbeeld terug in de rookmelders of thermostaten van Nest: Die waarschuwen nog steeds voor brand en kunnen de temperatuur nog steeds regelen als je router moeilijk doet. Philips' Hue-lampen kunnen met de muurschakelaars nog steeds aan en uit als je je verbinding verliest. Het enige dat het dan niet meer doet is de app, en de verbinding van een afstand.
 

Verbinding verplicht

Dat is het punt waar de Ring de mist in gaat. Je weet alleen wanneer de bel gaat door de melding op je smartphone, en hoewel die snel binnenkomt en er niet lang over doet om te tonen wie er voor de deur staat, is het nog steeds erg vervelend als de deurbel even geen internet heeft. Ook wanneer beide apparaten op een lokaal internet zetten zonder verbinding, mis je de meldingen.
 

Chime

Ook als je de bijbehorende dongle koopt, heb je nog wifi nodig

De makers hebben daar wel een soort oplossing voor gevonden. Er is namelijk een aparte dongle te koop, de Chime, die te koppelen is aan de Ring. De Chime is een stekker met een luidspreker die vanuit het stopcontact een melding geeft als er iemand voor de deur staat. De dongle is alleen te gebruiken via het stopcontact, en niet met batterijen. Je kunt de Ring en de Chime samen kopen voor € 234,95, zo'n € 35,- méér dan je voor de losse bel betaalt.
 

Ook via wifi

Hoewel de Chime-dongle een goed idee is, moet ook die verbonden worden met internet. Dat is een vreemde keus - een eigen, lokaal netwerk was makkelijker geweest om geen verbinding met de deurbel te houden, of er had een andere techniek als bluetooth of radio in kunnen zitten om dat mogelijk te maken. In plaats daarvan blijf je zitten met een IoT-apparaat dat niet werkt als er geen internet is - en dat is een kwalijke zaak.

Dat wil niet zeggen dat de Ring verder niet goed is. Hij ziet er goed uit, heeft oog voor detail, en werkt normaal gesproken prima zonder veel fouten. Maar een internet-connected apparaat dat niet werkt zonder internet, daarvan moet je heel goed nadenken of je het aan je muur wil hebben.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: internet of things, domotica, iot, ring, deurbel