Review LG G Watch R - De eerste smartwatch die we dúrven dragen

Een half jaar geleden mochten we ons voor het eerst vergapen aan een smartwatch met Android Wear. De LG G Watch was een eerste, voorzichtige stap in de toen nog onbekende wereld van wearables, en dat had zijn voor- en nadelen. Inmiddels zijn we een paar maanden verder, dus wordt het tijd om de balans op te maken: zijn smartwatches inmiddels al volwassen? We gingen ddaarom aan de slag met de LG G Watch R, en dat bleek één van de eerste smartwatches waar we ook echt mee dúrfden rond te lopen.

Het uiterlijk

De LG G Watch was eigenlijk maar een lelijk ding. Het onooglijke vierkante blokje om je pols had een onaantrekkelijk rubberen bandje, en was duidelijk bedoeld als een prototype voor wat er moest gaan komen in de toekomst. Overigens was de G Watch niet de eerste smartwatch, maar wél de eerste met Android Wear, Googles mobiele besturingssysteem voor wearables.

Het uiterlijk is dan ook het eerste dat bij de G Watch R in het oog springt. Met name de vorm is interessant: de G Watch R is namelijk rond. Nou kun je denken: 'Da's logisch, horloges horen ook rond te zijn', maar toch hebben we lang moeten wachten voor we een slimme polsklok mochten dragen die er ook écht uitzag als een horloge.

De G Watch R is precies zo'n apparaat. Het is precies het tegenovergestelde van zijn voorganger - de R is in de eerste plaats een sjiek horloge, dat toevallig ook nog eens slim is. Het bandje is deze keer van leer, het apparaat heeft een rand waarop enkele cijfers staan (die verder geen functie hebben), en op de zijkant zit een klein kroontje (dat wel een functie heeft, waarover later meer).

Zelfs de zogeheten 'watch faces' (de achtergrond, ofwel het type klokje dat je ziet) zien er serieus uit. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat de G Watch R een normaal horloge is. Geen Rolex of een Gucci, maar in ieder geval een doorsnee polsklok.

Leren bandje
De ronde vorm is niet het enige horloge-achtige aspect van de smartwatch, maar ook het leren bandje wijst erop dat dit apparaatje een stuk volwassener is dan zijn voorgangers. Nou is het niet zo dat het nepleer deze smartwatch tot een peperdure polsklok omtovert, maar als je dat perse wilt kun je het bandje altijd nog makkelijk wijzigen.

Kroontje
Het grote verschil met voorganger en veel andere smartwatches, is dat de G Watch R een 'kroontje' aan de zijkant heeft. Dat kroontje, dat je bij normale horloges gebruikt om de tijd te verstellen, heeft bij de G Watch R de handige functie dat je er makkelijk je scherm mee op zwart kunt zetten. Moet je dus de batterij besparen of wil je niet dat het licht constant schijnt, dan druk je één keer op de knop en het scherm springt op zwart.

Het kroontje kan daarnaast gebruikt worden om in één keer in het menu terecht te komen. Dat is normaal een omslachtig proces, waarbij je eerst in het hoofdmenu moet komen om vervolgens helemaal naar onder te scrollen. Door het kroontje lang in te drukken, kom je meteen in dat Instellingen-menu terecht, waar je de Watch kunt uitzetten, herstarten of de taal kunt veranderen.

Scherm
Het scherm van de G Watch R is erg helder, en oogt bovendien een stuk scherper dan zijn voorganger. Het is daarom ook goed te lezen in het zonlicht, al is dat nog steeds lastiger dan bij een 'normaal' horloge.

Het is even wennen dat het beeld rond is in plaats van vierkant - en niet alleen als je vierkante smartwatches gewend bent (want dat is bijna niemand). Ook als je alleen maar smartphones, tablets en pc's kent ben je het niet gewend om informatie te zien op een rond scherm, en dat is in het begin even anders dan je zou hopen. Notificaties worden standaard afgebroken aan de onderkant, al zijn de meldingen wel nog gewoon goed te lezen.

Android Wear

Zoals we al schreven lijkt de G Watch R in de eerste plaats oop een gewoon horloge, maar schijn bedriegt. De R draait namelijk op Android Wear. Dat is een besturingssysteem, gebaseerd op Android, dat speciaal voor wearables gemaakt is. Voor Android Wear kunnen speciale apps worden gebouwd die werken op een smartwatch.

We schreven al eerder een uitgebreide review over Android Wear, waarin we precies beschreven hoe het werkt en welke apps er op smartwatches passen. Die review lees je hier.

Toen Android Wear net uitkwam, waren we enthousiast over de mogelijkheden ervan. We zagen een gouden toekomst voor smartwatches, met name door dit besturingssysteem. Toch zaten er ook een hoop kinderziektes in Android Wear. Die waren vergeeflijk omdat het allemaal nog nieuw was, maar inmiddels zijn we veel verder.

Android Wear is nog steeds verre van perfect. Sowieso kun je nog steeds geen Nederlandse spraakcommando's aan de smartwatch geven. In het Engels werkt "Remind me to pick up milk" heel goed, maar van Nederlands heeft Android Wear nog geen kaas gegeten. Het voelt nog steeds een beetje raar om tegen je horloge te praten, laat staan dat je dat in het Engels moet doen.

Notificaties
Eén van de belangrijkste aspecten van Android Wear zijn de notificaties die je erop binnenkrijgt, en dat werkt erg prettig. Omdat je de smartwatch koppelt aan je smartphone, krijg je alle meldingen automatisch binnen via bluetooth. Als het gaat om interactieve notificaties, dan kun je die zelfs behandelen vanaf het horloge. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Twitter, waarbij je een tweet direct vanaf je scherm kunt retweeten of aan je favorieten kunt toevoegen. Inmiddels heeft zelfs WhatsApp zijn app aangepast voor Android Wear - en WhatsApp is normaal notoir traag met het doorvoeren van zulke updates. Nu kun je echter op je horloge al je tweets teruglezen én erop reageren. Omdat steeds meer apps zich geschikt maken voor Android Wear, wordt dat besturingssysteem steeds aantrekkelijker.

Dezelfde specificaties

De G Watch R is aan de binnenkant exact hetzelfde als zijn voorganger. Dat betekent dat er dezelfde processor in zit, dezelfde accu, en hetzelfde werkgeheugen. Nou heeft een smartwatch minder krachtige hardware nodig dan bijvoorbeeld een telefoon, maar toch is het wat teleurstellend dat een apparaat een half jaar na zijn opvolger amper verbeterd is.

De accu is een heel klein beetje beter dan zijn voorganger - 410mAh ten opzichte van 400mAh - maar in de praktijk ga je daar heel weinig van merken. Dat is een nadeel van de meeste smartwatches; die moeten in de praktijk vaak aan de oplader. Dat is ook zo bij de G Watch R, die het in de praktijk met heel veel moeite 2 dagen uithoudt.

Oplaadblokje
Na die tijd moet de G Watch R op een speciaal blokje, de 'cradle'. Omdat het apparaat zelf waterdicht is, zit er geen usb-aansluiting in het horloge zelf en heb je dus altijd het blokje nodig om je horloge op te laden. Dat is vervelend, want in tegenstelling tot een micro-usb-kabel heeft niemand zo'n 'cradle' te leen en zijn ze nergens los te koop. Als je de oplader dus vergeet mee te nemen, bijvoorbeeld naar je werk, dan moet je hopen dat je smartwatch het een hele dag volhoudt.

Je hebt de 'cradle' ook nodig om de smartwatch überhaupt op te starten. Op het apparaat zelf zit geen knop om dat te doen. Stel dat de smartwatch vastloopt of je zet 'em met de verkeerde tik in het menu per ongeluk uit, dan kun je 'em pas weer aanzetten als je thuis bent. Van de andere kant: dat gebeurt in de praktijk vrijwel nooit. Maar het illustreert wel het cruciale belang van de 'cradle', en hoe je echt een probleem hebt als je die kwijt bent.

Conclusie

De LG G Watch R is zeker niet de eerste en ook niet de beste smartwatch van dit moment. Maar het is wel één van de mooiste. Dit slimme horloge is de eerste smartwatch die we graag om onze pols durven dragen, en dat is misschien wel het belangrijkst. Het model zal zeker niet bij iedereen in de smaak vallen, want daarover wordt nooit iedereen het eens, maar de G Watch R doet wel de meest serieuze poging tot nu toe om er mooi uit te zien. De ronde vorm doet in de eerste plaats denken aan een horloge, met als mooie bijkomstigheid dat het toevallig ook slim is.

Dat wil niet zeggen dat de G Watch R perfect is. Het apparaat heeft nog steeds een accu die niet lang genoeg meegaat - door er zuinig op te zijn haal je er maximaal 2 dagen gebruik uit. Ook Android Wear is nog steeds verre van ideaal. Lang niet alle apps ondersteunen het, en het systeem verstaat bovendien nog steeds geen Nederlands. Toch blijven we hoopvol over het mobiele besturingssysteem, dat wel gegroeid is sinds we het mochten testen op de oude G Watch. En vergeleken met dat apparaat is de G Watch R zeker een verbetering.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten