Review: De Huawei P8 is degelijke, maar weinig indrukwekkende namaak

'Beter goed gejat dan slecht verzonnen' is een mantra dat voor weinigen zo telt als voor de Chinezen. Ook bij Huawei lijken ze te denken dat ze Sony of Apple best als inspiratie kunnen gebruiken, maar het bedrijf voegt daar zo veel onnodige poespas aan toe dat het de Huawei P8 een rommelig apparaat wordt dat nergens echt indruk wekt.

Afgekeken uiterlijk

Wie de P8 voor het eerst vasthoudt zou bijna niet door hebben dat het hier niet om een iPhone of een Sony Xperia gaat. Van de vorm en de grootte tot de kleur en de vormgeving, de P8 heeft weinig unieks aan het design. Dat voelt heel makkelijk en goedkoop, maar laten we wel wezen: De toestellen waarvan Huawei leentjebuur speelt zijn nu eenmaal toptoestellen.

De gelijkenis begint al met de champagne-kleur, wat overigens slechts 1 van de 4 beschikbare kleuren van het toestel is. De P8 is verder ook te koop in het zwart, wit, en grijs.





De achterkant ziet er fraai afgewerkt uit, met enkel het Huawei-logo bovenaan de matgrijze cover. Aan de boven- en onderkant zitten twee glazen witte strips.



iPhony
Maar ook de vorm, met afgeronde hoeken die wat vierkant aandoen, vertonen wel erg veel gelijkenis met de iPhone 6, net als de geroosterde speakers aan de onderzijde.

Xperia-namaak
De metalen zijkant die daarentegen rondom het toestel loopt, zagen we al eerder bij Sony's Xperia-toestellen. Ook de vorm van de aan-/uitknop en de volumeknoppen komen ons erg bekend voor.

Het voelt allemaal een beetje makkelijk van Huawei, een beetje te simpel, ook al is de P8 daarmee wel een oerdegelijk toestel. Door de stevige rand kan het apparaat best een stootje hebben, en de aluminium achterkant voelt sterk aan.



Scherm

De P8 heeft een 5,2"-scherm, maar het toestel blijft aangenaam klein in je hand liggen door de dunne randen rondom het scherm - dat maakt het makkelijk de P8 met één hand te bedienen.

Precies genoeg
Bij het scherm begint de gemiddeldheid van het toestel echter al door te schemeren. Het apparaat heeft namelijk een display met full hd-resolutie van 1920 x 1080 pixels, en maakt geen gebruik van poespas als quantum dot of amoled. Toch is de resolutie meer dan hoog genoeg voor een dergelijk scherm, dus zul je daar in de praktijk weinig last van hebben.

Opvallend aanwezige skin
Opvallender is wel de skin die Huawei zelf over Android Lollipop heeft gezet. Dat is de bekende Emotion UI, dezelfde skin die ook werd gebruikt in de P7. Je kunt bij de P8 kiezen uit een flink aantal verschillende thema's, zoals een industriële look of juist een erg kleurrijke.

Het eigen toggle-menu in het notificatiescherm.Het 'makkelijke' thema ziet er nogal kinderlijk uit.

Verwarrende UI
Dat is vaak even wennen. De UI is zo overhoop gehaald dat het soms verwarrend is wat nou precies welke app is - als je geen tekst onder de icoontjes zou hebben vind je niet snel de browser of de instellingen. Je kunt je ook afvragen of het menu wel mooi is, maar je merkt wel meteen dat een nieuw geïnstalleerde app direct uit de toon valt in de rest van het besturingssysteem.



Bloatware
Daar komt nog eens het grote aantal onzin-apps bij dat Huawei heeft geinstalleerd. Zo heb je een speciale 'Spiegel'-app, (feitelijk niets anders dan dan de front-camera met een randje er omheen) of het feit dat je met drie P8's tegelijk één video kunt opnemen.

Wispelturige camera

Huawei heeft veel aandacht besteed aan de camera van de P8. Die heeft allerlei speciale features en softwarefixes waardoor je haarscherpe foto's uit de 13 MP-lens kan krijgen. Neem daarbij een optische beeldstabilisator en een extra laag diafragma, of de speciale 'vierde kleur' die Huawei in de verwerking van de foto's doorvoert.


Theorie vs. praktijk
In theorie zou de camera scherpe foto's moeten schieten. Dat lukt soms ook, maar in de praktijk is de camera te wispelturig voor veelvuldig gebruik. De camera stelt niet altijd even snel scherp, focust soms verkeerd, en maakt vaak nog steeds korrelige beelden in het donker. Als het werkt, is de camera prima - maar van een camera waarvan je elke keer maar moet hopen dat hij een goede foto maakt worden we gespannen

Doorsnee hardware

Op andere vlakken blijft de P8 echter erg doorsnee. De processor (van 2 GHz) levert net genoeg rekenkracht om af en toe een app te draaien, maar mede door de zware Android-skin trekt de P8 veel multitasken maar moeilijk.

'Prima' accu
Ook de accu is op z'n best 'prima' te noemen. Met zijn 2,650mAh kun je daar wel een dag mee vooruit, maar het ding levert nou ook weer niet zo'n prestaties dat we er echt van ondersteboven zijn.

Agressieve bespaarstand
Opvallend is wel dat Huawei pronkt met een agressieve besparingsstand, waarmee de accuduur significant verlengd kan worden. Die is echter zo agressief, dat je dan nog maar weinig met je telefoon kunt. Je moet dan namelijk iedere app apart toestemming geven om op de achtergrond te draaien - wat werkt als je een game af wil sluiten, maar niet als je mail op de achtergrond wil binnenhalen.

Veel overbodige flauwekul

Huawei lijkt wel te begrijpen het zich ergens mee moet onderscheiden, en probeert dat op werkelijk tientallen manieren - die absoluut niet allemaal even nuttig zijn.

Snel roamen
Een daarvan is hoeveel nadruk er wordt gelegd op connectiviteit. Zo heeft het bedrijf de overschakeltijd per roamingnetwerk omlaag gebracht, zodat je veel sneller verbinding maakt met je thuisnetwerk of een buitenlands netwerk. Dat werkt net als de dual-sim-toevoeging heel goed in Azië, maar is in Nederland een compleet overbodige feature.

Gimmicks
Ook het aantal apps dat standaard wordt meegeleverd, zoals de Spiegel-app, hebben weinig toegevoegde waarde. Ook de functie waarbij je 'Hi buddy' tegen het toestel kunt zeggen en waarop de telefoon vertelt waar hij is is op z'n minst een geinige gimmick.

Je kunt je ook afvragen of het echt zo'n onoverkomelijk probleem is dat je altijd een landnummer bij een telefoonnummer moet draaien. Huawei denkt van wel, vandaar dat het veel moeite heeft gedaan om een systeem te bouwen waarbij dat niet hoeft.

Overbodig
Het voelt allemaal zo overbodig - de manier waarop je condens op het scherm kan blazen via de microfoon, het feit dat je een screenshot kunt maken door met je knokkel dubbel op het scherm te tikken, het zijn functies die op z'n best 'leuk' zijn maar onnodig in het dagelijks gebruik. Zeker voor een toestel dat qua hardware zo in de middenmoot valt is dat eerder irriterend dan leuk.

De specificaties van de Huawei P8Afmetingen114 x 72 x 6,4 mm 144 gram  Beeldscherm5,2 inch / 12,7 cm 1920 x 1080 pixels 424 PPI Gorilla Glass 3  SoftwareAndroid 5.0.2 Lollipop Emotion UI  Geheugen16 GB / 64 GB Micro-sd (tot 128 GB)  Camera13 megapixels 4160 x 3120 pixels (foto) Autofocus Optische beeldstabilisatie Beautymodus HDRVideo1080p 30 fpsVoorcamera8 megapixels  Accu2,680mAhExtra featuresDual sim Ruisonderdrukking Snel schakelen bij roaming

Prijs

De Huawei P8 kost € 500,-. Dat is voor de 16 GB-versie - het geheugen is wel uit te breiden met een micro-sd-kaart. Dat is overigens wel aan te raden, want met het besturingssysteem al geïnstalleerd is er praktisch maar 9,5 GB te gebruiken. Er komt ook een P8 beschikbaar met 64 GB aan intern geheugen. Die is € 100 duurder.

Conclusie

De Huawei P8 is een degelijk toestel dat overal ontzettend op de oppervlakte blijft. Een matige processor, een accuduur waarmee je een heel gemiddelde dag kunt doen, en een camera die niet meer dan 'prima' foto's maakt, maken de P8 een toestel dat niet met zijn kop boven het maaiveld uitsteekt. Het is zeker geen slecht apparaat, als je een paar dingen kunt negeren. Het toestel is bovendien erg mooi en stevig, al is er wel héél goed gekeken naar de concurrentie. 499 euro is echter nét te veel geld voor een telefoon die zo in het midden blijft - voor dat geld zijn betere modellen te koop.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten