Review: De Honor T1 is spotgoedkoop - en dat merk je

De opkomst van goedkope Chinese tablets en smartphones maakt het voor de consument steeds aantrekkelijker om af te stappen van de bekende merken. Huawei is zo'n merk, waarvan veel wordt verwacht nu het bedrijf ook in Europa zijn tablets gaat verkopen. Is de Honor T1 alleen goedkoop, of ook duurkoop?

Beter goed gejat dan slecht verzonnen, denken de Chinezen niet voor de eerste keer. De Honor T1 heeft op het eerste gezicht namelijk wel erg veel weg van de iPad Mini. De tablet heeft dezelfde kleuren en dezelfde witte randen, en het enige wat de tablets onderscheidt is de ontbrekende homeknop onderaan het scherm. Vooral de achterkant valt op, want die heeft vrijwel precies dezelfde aluminium behuizing als de iPad.

Het verschil is wel dat de Honor T1 een heel stuk zwaarder is dan de iPad. Sterker nog, hij is een stuk zwaarder dan hij er eigenlijk uitziet. Zodra je hem oppakt sta je keer op keer weer te kijken van het gewicht van de tablet (360 gram). Dat merk je goed als je de tablet een lange tijd vasthoudt bij het lezen, wat een eerste teken is dat deze tablet niet bedoeld is voor dagelijks en grootschalig gebruik.

Fletse onscherpte

Het beeldscherm van de Honor is 8 inch groot en heeft een resolutie van 1280 x 800 pixels. Dat is precies wat je mag verwachten van een tablet van deze prijs, en dat is niet positief. Vooral de kleuren van het scherm zijn niet om over naar huis te schrijven. De Honor is flets en het ziet er soms uit alsof er een filter overheen zit. Daarbij is het scherm ook nog eens niet scherp, dus je wil echt niet te lang naar dit apparaat kijken.

Vervelender is ook dat het daadwerkelijke scherm vrij diep onder het aanraakglas ligt. Dat betekent dat je veel reflecties ziet, en dat je zeker in de zon heel slecht kunt zien waar je naar kijkt.

Verkeerde camera-prioriteiten

Tablets als de Honor moeten ergens op besparen, en meestal sneuvelt de camera het eerst in dat proces. Ook de T1 is geen verschil, want de camera aan de achterkant is erbarmelijk slecht. Hij maakt bijzonder slechte foto's van slechts 5 megapixels, die bovendien niet handmatig scherp te stellen zijn.

Je kunt redeneren dat tablet-gebruikers helemaal geen camera nodig hebben, dus hadden we liever gezien dat de hele achtercamera was weggelaten en dat er meer was geïnvesteerd in de voorcamera, maar ook die is beneden niveau. Met een schamele 0,3 megapixels is de tablet ook niet geschikt om mee te videobellen of als 'selfie-tablet', dus als je van plan bent dat veel te doen kun je de Honor T1 beter links laten liggen.

Een speaker om te negeren
De Honor heeft voor de gelegenheid ook een speaker aan de voorkant zitten, maar die heeft ongeveer dezelfde kwaliteit als de camera's. Dat betekent dat je er in de praktijk maar beter van weg kunt blijven. Het geluid klinkt hol en blikkerig, zelfs voor tabletspeakerbegrippen. Gewoon niet doen.

Verrassende accuduur

De accu van de Honor is prima. De tablet gaat bij normaal gebruik verrassend lang mee, maar dat komt deels omdat dit geen tablet is waar je veel games op gaat zitten spelen. De 4,800mAh-batterij zorgt ervoor dat je makkelijk 11 tot 12 uur haalt op een volle lading, wat voor een budget-tablet erg goed is.

Verouderde Android met weinig bloatware

De T1 draait op het inmiddels al flink verouderde Android 4.3, en is niet zomaar te upgraden naar Lollipop of zelfs maar 4.4 KitKat. Daardoor heb je een besturingssysteem waarvan je vaak merkt dat het ouderwets is: apps draaien niet altijd en het is allemaal niet iets te langzaam.

Eigen skin
Interessanter is de skin die Huawei over de tablet heeft geplakt. Dat noemt het bedrijf de 'Emotion UI', en ook die is goed afgekeken van Apples iOS. Dat zie je vooral doordat er geen 'app-lade' is waarin alle apps opgeborgen staan, maar dat je alle apps alleen maar op de homepage ziet. Daar kun je ze overigens wel gewoon sorteren in verschillende mappen. Ook kun je nog steeds gebruik maken van de widgets, wat eigenlijk zorgt voor het beste van twee werelden.

Geen multitasktablet
Je moet er dan wel op de koop toe nemen dat de Emotion UI vrij zwaar draait, en dat je dat met slechts 1 GB aan RAM vrij snel merkt. Een paar apps opstarten werkt prima, maar zodra je gaat multitasken merk je al snel dat je zonder geheugen komt te zitten. Van de andere kan moet je misschien ook niet zoveel multitasken op een tablet als deze.

De Emotion UI heeft overigens verrassend weinig bloatware - behalve het absurd hoge aantal Google Play-apps dat iedere Android-versie verplicht moet hebben. De tablet heeft gek genoeg wel een flink aantal apps voorgeïnstalleerd, waaronder een aantal willekeurige games, maar die zijn gewoon de deïnstalleren.

Conclusie

De Honor T1 is de eerste budget-tablet van Huawei die in Nederland verkrijgbaar is, maar vergis je niet: dit is geen goedkope vervanger voor een iPad. Ondanks de Chinese reputatie om goedkope goede klonen te maken van populaire merken, is de Honor T1 een matig apparaat te noemen. Voor zo'n 139 euro krijg je precies wat je ervan kunt verwachten - een recht-toe-recht-aan-tablet die goed is om af en toe het nieuws op te lezen of even Facebook te checken. Hij is echter niet bedoeld om veel te gebruiken, dus als je er lange tijd op wilt gamen of veel op wilt lezen, zijn het gewicht en het slechte scherm de grootste redenen om de T1 niet te kopen. Maar misschien moet je dat ook niet verwachten voor 139 euro.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten