Review: De Asus Zenwatch is een prachtige smartwatch met minder prachtige prestaties

Hoe moet je als telefoon- en laptopfabrikant ineens mode-accessoires maken? Dat is één van de vragen waarmee tech-bedrijven zoals Asus worstelen bij het maken van een smartwatch. Die moet naast functioneel ook nog eens mooi zijn, en dat laatste is vooral waarop Asus zich richt met de Zenwatch. Dat is een chique horloge dat je met trots onder een pak durft te dragen - maar is hij ook net zo goed als hij eruit ziet?

Hoewel vrijwel iedere smartphonefabrikant van mening is dat smartwatch helemaal hot and happening zijn, vallen de verkopen van de slimme horloges nog vies tegen. Aan de ene kant komt dat omdat de mogelijkheden ervan nog te beperkt zijn, maar er is een andere belangrijke factor: Smartwatches zijn lelijk. Er worden verwoede pogingen ondernemen om de horloges aantrekkelijker te maken, door een ronde vorm te kiezen of juist een opzichtig apparaat te maken - maar de smartwatch blijft vooral een nerd-gadget. Asus heeft dat heel goed begrepen en heeft de Zenwatch daarom vooral aantrekkelijk gemaakt.

Casual uiterlijk

Het horloge is bijzonder mooi, maar vooral onopvallend. Het probeert niet zozeer een smartwatch te zijn, al hint het vierkante schermpje toch nog een beetje naar die eerdere zweem van nerderigheid. Bovendien is het storen dat de randen van het scherm zo dik zijn - die hadden wat ons betreft wel wat minder opvallend gemogen.

De dikte is een van de factoren die het horloge zo onopvallend maken. Het apparaatje is slechts 7,9 mm dik, veel minder dan concurrenten als de Moto 360 of de LG G Watch R.


Leren bandje
Het bandje is 22 mm breed en van bruin leer, 'genuine leather' als we de inscriptie aan de binnenkant mogen geloven.


Het bandje is bovendien makkelijk te verwisselen. Je hebt daar geen lange nagels of speciale tooltjes voor nodig, maar alleen het onopvallende speciale schuifje aan de binnenkant.
Hoewel het bandje erop gemaakt is om te verwisselen, is het wel de vraag of een ander bandje wel 'past' bij de rest van het design. Omdat de behuizing zelf is afgewerkt met een koperbruine rand, kan een zwart bandje daarmee vloeken.


Gesp
Het bandje sluit aan de onderkant af met een zilverkleurige gesp die het geheel mooi af maakt, al zorgt de gesp er wel voor dat het bandje erg dik is. Dat merk je vooral goed tijdens bijvoorbeeld het schrijven op een laptop, omdat je pols vaak op het dikke gespe rust.


Ook de achterkant van het klokje is mooi. Het is strak afgewerkt roestvrij staal, waar wel veel tekst op geschreven staat.


Aan de onderkant zit ook een klein knopje, waarmee je het horloge aan of uit kunt zetten of het scherm kunt dimmen. Dat knopje is gemaakt zodat het niet veel gebruikt hoeft te worden, en dat ga je waarschijnlijk ook niet doen.



Android Wear blijft matig

De Zenwatch draait op Android Wear, Googles standaard besturingssysteem voor smartwatches. Maar hoewel we de meeste functies uit Android Wear inmiddels wel kennen, begrijpt Asus wel dat alleen Wear niet spannend genoeg is. Het bedrijf probeert daarom geforceerd om een aantal eigen apps op het apparaat te zetten, die te beheren zijn met de Zenwatch Manager. Dat betekent dat je een tweede app op je telefoon nodig hebt voor alleen je horloge - en vaak ook twee keer de notificaties krijgt.

Overbodige stappenteller
De stappenteller (want het is blijkbaar cruciaal voor alle wearables om je gezondheid in de gaten te houden) werkt bijvoorbeeld in Wear zelf al, maar Asus heeft er zelf ook een stappenteller aan toegevoegd. Dat betekent dus dat je twee cards met informatie moet wegswipen in plaats van één.

Een andere app die Asus bijvoorbeeld heeft toegevoegd is de remote camera. Daarmee kun je met de camera van je smartphone meekijken en er zelfs een foto mee maken.

Dat is niet bepaald nuttig, en voelt meer als een leuke feature waarmee je kunt laten zien wat een smartwatch allemaal kan. In de praktijk heb je er echter weinig aan; smartwatches zijn vooral bedoeld zodat je je telefoon niet uit je broekzak hoeft te halen, niet als losse IP-camera.

Lollipop-functies
Andere functies zijn dat je de smartwatch als 'smart lock' kunt gebruiken. Daardoor hoef je je ontgrendelcode niet in te voeren als je via bluetooth verbonden bent met je horloge. Dat is een functie die ook standaard in Android Lollipop zit, maar gebruikers van een oudere Android-versie zullen er wel blij mee zijn.

Overbodig
Hoe goed Asus' bedoelingen met de speciale Zenwatch-manager ook zijn, het voelt overbodig om een aparte app te hebben voor de smartwatch. Bijna alle functies van de Zenwatch-manager vervult Android Wear uit zichzelf al, of er zijn aparte apps voor te downloaden.

Android Wear
Toch is er nog genoeg op Android wear aan te merken om de Manager uit te proberen. Het besturingssysteem is nog steeds verre van perfect, maar daar kun je Asus moeilijk op afrekenen. Voor een volledige review van Android Wear als besturingssysteem, kijk je hier.

Specificaties

Afmetingen:51 x 39,9 x 7,9 mm 50 gramScherm:1,63" / 4,14 cm Amoled 320 x 320 278 ppi Gorilla Glass 3Verbinding:Bluetooth 4.0Accu:369mAhIntern geheugen4 GBRAM512 MBProcessor:Snapdragon 400 1,2 GHz  

Matige accuduur

De dunne behuizing zorgt er overigens wel voor dat Asus flink heeft moeten inleveren op de accuduur van het apparaat. Die is namelijk niet erg goed. Je moet de Zenwatch vrijwel iedere avond aan de lader leggen - bij een beetje normaal gebruik haal je uit een volle accu geen 2 hele dagen.

Nou staan we er inmiddels niet meer van te kijken dat ons horloge vaak aan de lader moet, maar dat neemt niet weg dat je de Zenwatch niet te intensief moet gebruiken - de vraag is ook of je dat wel wil met dit model.

Langzaam opladen
Daar komt ook bij dat de Zenwatch niet erg snel oplaadt. Van Vanuit een lege batterij duurt het een goede 2 uur voor het apparaat helemaal vol is, en dat is toch net iets te lang. Van de andere kant leg je het horloge doorgaans 's nachts aan de lader, waardoor je de langere oplaadtijd niet zo merkt.

Schermpje

Ook het scherm van de Zenwatch is niet uitmuntend. Zelfs op een dergelijk klein schermpje (van 1,63") vallen de 320 x 320 pixels op. Het ziet er wat ouderwets uit, en niet in lijn met het uiterlijk van het apparaat. Zeker in de zon is de Zenwatch wat moeilijk te lezen.

Bovendien werkt het schermpje niet altijd even goed. Het scrollen gaat soms stroef, en je tikt net iets te vaak per ongeluk een menu-optie aan. Al met al werkt de smartwatch niet perfect - maar hij ziet er wel bijzonder mooi uit.

Conclusie

Je kunt een smartwatch op 2 manieren gebruiken: Passief of actief. De Zenwatch is vooral bedoeld als mode-accessoire waar je af en toe notifiaties op kunt lezen. Je moet de smartwatch echter niet actief gaan gebruiken om te navigeren of om apps te gebruiken als Evernote. Wil je vooral een chique smartwatch die niet teveel opvalt, dan is de Zenwatch één van de mooiere smartwatches van het moment. Wil je echter een apparaat waarvan je veel functies wil gebruiken, dan zijn er betere horloges beschikbaar. Maar die zijn wel nerdier.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten