Review: Acer Liquid Jade Z is degelijk toestel voor weinig geld

Acer lijkt er content mee te zijn om zijn smartphones vooral in het middensegment aan te bieden. Dat is ook het geval met de Liquid Jade Z, een telefoon van slechts 200 euro die verrassend goede prestaties levert, op een paar minpuntjes na.

De Liquid Jade Z is zo'n toestel dat zich in dat middensegment bevindt - en met de prijs van slechts 200 euro kun je zelfs argumenteren dat het aan de onderkant zit. Daar zijn de specificaties ook naar: Het 5"-scherm heeft een resolutie van 1280 x 720, het werkgeheugen is 1 GB en de processor is de MediaTek 6732 van 1,1 GHz. De camera klinkt op papier daarentegen verrassend high-end: 13 megapixels, met full-HD-resolutie en een 5 MP-camera voorop.
 

Niet stevig

De Liquid Jade is niet erg stevig - het resultaat van de plastic behuizing die er in de praktijk voor zorgt dat de telefoon snel meebuigt en erg breekbaar lijkt. Het toestel is wel verrassend licht, want het weegt slechts 110 gram.

Sowieso ziet de achterkant er wat goedkoop uit, al is de matgrijze afwerking met het zilveren Acer-logo wel chique. Minpuntje is wel de camera, die uitsteekt uit de behuizing waardoor er een kans bestaat dat die snel beschadigt.
 

Draait snel

Op papier heeft de Liquid Jade geen heel goede specificaties, maar in de praktijk draait het toestel erg soepel. Het toestel draait Android 4.4, en doet dat moeiteloos. Ook met een flink aantal apps open heb je weinig last van lag, en applicaties starten snel op. Toch is de accuduur van het toestel een groot minpunt. De batterij van 2,300mAh gaat niet lang mee, zeker niet als je het scherm op z'n helderst zet - en dat doe je al snel, want de standaardhelderheid is niet erg goed. Als je je telefoon dus intensief gebruikt en veel onderweg meeneemt, kun je daarbij tegen problemen aanlopen.
 

Matige camera

De camera is dan weer een stuk minder goed, zeker als je bedenkt dat die een relatief hoog aantal megapixels heeft. De camera heeft vaak moeite scherp te stellen, en maakt alleen degelijke foto's in vol licht. Bij slechts een beetje donkere omgevingen zijn foto's korrelig en onscherp, en dat is erg jammer.
 

Bloatware

Het aantal apps dat standaard op het toestel is meegeleverd, ligt nogal aan de hoge kant. Vers uit de fabriek staan er niet minder dan 63 applicaties in je app-lade, en hoewel een groot deel daarvan de verplichte Google-apps zijn kunnen we best zonder 'Puzzle Pets' en 3 verschillende Office-pakketten (POLARIS Office, abDocs, en Google Drive). Ook durven we wel te zeggen dat apps als de Quick Guide, de Quick Mode én de SIM Quick Guide niet worden geopend door het gros van de kopers.

Naast Google Maps heeft Acer ook zijn eigen navigatiesysteem meegeleverd, 'Acer Nav'. Dat werkt niet slecht, want de kaarten komen van TomTom en zijn offline te downloaden - maar Google Maps werkt ook goed.

Ook apps als abDocs, abFiles, abPhoto of abVideo zijn we persoonlijker liever kwijt dan rijk op een toestel. Het is ook veelzeggend dat er een app wordt meegeleverd waarmee je onder andere de stock-apps makkelijk kunt verwijderen.
 

Conclusie

De Acer Liquid Jade Z is een goedkope smartphone, met specificaties die dat ondersteunen. Hoewel het toestel zelf soepel genoeg werkt en het scherm niet heel slecht is, is vooral de camera onder de maat. Die heeft moeite met scherpstellen en maakt over het algemeen wat korrelige foto's - dat is vooral jammer omdat het toestel wel 13 megapixels heeft.

Ook werkt het inzoomen op het apparaat soms wat moeizaam of zelfs helemaal niet, en heeft het toestel de vervelende eigenschap af en toe de verbinding met wifi te verbreken, maar over het algemeen kan de processor prima overweg met het besturingssysteem en heb je niet snel last van lag. Als je de vele bloatware meteen van het toestel afgooit, heb je er dan ook een prima toestel voor een lage prijs.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: review, acer liquid jade z, liquid jade, woensdagmiddagreview