abonneren

Reset the Net: pak vandaag je privacy terug

Tientallen internetbedrijven en websites voeren vandaag actie tegen de afluisterpraktijken van de NSA. Initiatiefnemers zoals Reddit, Google en Mozilla spreken zich openlijk uit tegen het grote afluisterschandaal van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

De actie heet 'Reset the Net', en moet internetgebruikers bewust maken van de grote inbreuk op de privacy van iedereen die wel eens met het internet in aanraking is gekomen.

Edward Snowden

De actie volgt een jaar nadat de eerste berichten over het afluisterschandaal naar buiten werden gebracht door Edward Snowden. De klokkenluider, die inmiddels noodgedwongen in Rusland ondergedoken zit, wordt nog steeds gezocht voor het lekken van de gevoelige documenten.

'Neem je privacy terug'

Snowden heeft inmiddels zelf een verklaring uitgebracht, waarin hij mensen oproept hun privacy terug te pakken. "Vraag niet om je privacy, maar néém het terug", schrijft de voormalige systeemanalist.

Beveiliging en versleuteling

'Reset the Net' is niet alleen bedoeld voor bewustzijn van gebruikers, maar ook voor websitebeheerders. De initiatiefnemers proberen hen te overtuigen overal beveiligde verbindingen te gebruiken, zoals HTTPS en PGP voor emails. Dat soort maatregelen zouden het voor de inlichtingendiensten moeilijker maken om internetverkeer af te luisteren.

Hoe?

Ook worden internetgebruikers geïnformeerd over wat zij kunnen doen om hun eigen privacy beter te beschermen. Daar helpt PCMweb ook graag mee mee, dus zetten we hier wat tips onder elkaar waarmee je weer anoniem en veilig het internet op kunt:

Met deze 5 VPN-diensten kun je je internetverkeer het beste versleutelen.

Als je veel downloadt, zijn hier 4 manieren om dat anoniem te blijven doen.

Als je je hele besturingssysteem wilt beveiligen, kun je het beste TAILS gebruiken. Hier vindt je er alle informatie over.

Met deze tutorial leggen we stap voor stap uit hoe je je harde schijf moet versleutelen.

Gebruik deze tips goed, en doe wat Edward Snowden ook zegt: Pak je privacy terug!

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: afluisterschandaal, reset the net

Laatste reactie