Researchers ontwikkelen multi-terabyte-dvd

Op de Universiteit van Central Florida hebben onderzoekers een nieuwe manier ontdekt om enorme hoeveelheden gegevens op een schijfje ter grootte van een dvd te krijgen. Het gaat om een opslagcapaciteit ter grootte van enkele duizenden dvd's.De techniek wordt door de onderzoekers '3D multi-layered storage' genoemt. De technologie lijkt overigens niet op holografische opslag, waarin écht in 3D wordt opgeslagen, maar is eerder een manier om heel veel dunne laagjes in één schijfje te persen.
Door het gebruik van twee lasers met verschillende golflengtes kan informatie zeer dicht op elkaar worden geschreven. Het huidige probleem bij meerlaags discs, 'cross-talk' (de interferentie van de ene laag op de andere laag) zou opgelost moeten zijn door de dubbele laser-constructie.

Het onderzoeksteam heeft inmiddels $270.000 aan fondsen gekregen voor de ontwikkeling van een prototype. Er wordt inmiddels hard gewerkt om de grootte van de apparatuur naar beneden te krijgen. Of het systeem ook ooit in de praktijk gebruikt gaat worden is niet bekend.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: