abonneren

Regering Zuid-Korea neemt actie tegen ''infodemie''

De nieuwe regering van Zuid-Korea is niet blij dat veel Zuid-Koreanen toegang hebben tot het internet.Zuid-Korea heeft relatief de meeste internetgebruikers ter wereld. De huidige president van Zuid-Korea Lee Myung-bak wist met behulp van het internet de recente verkiezingen te winnen.Maar in amper vijf maanden is het internet zijn grootste vijand geworden.

"We moeten ons waken tegen "infodemie", waarbij foutieve, inaccurate informatie als een epidemie wordt verspreid en sociale onrust veroorzaakt," aldus de nieuwe president. Lee was amper begonnen als president van Zuid-Korea toen hij er van werd beschuldigd dat hij de gezondheid van het land in gevaar bracht door het importverbod op Amerikaans rundvlees op te heffen.

Zuid-Koreanen denken dat ze door rundvlees uit de VS te eten de gekke koeienziekte kunnen krijgen. De hysterische angst voor Amerikaans rundvlees werd voornamelijk aangewakkerd door paniekerige berichten op weblogs en internetfora. De ongerustheid op het internet leidde tot massale protesten in Seoul waardoor de hoofdstad dagenlang stil lag.

Veel weblogs citeerden - compleet verkeerd - de conclusie van een wetenschappelijk onderzoek waarin werd gesteld dat Zuid-Koreanen een natuurlijke aanleg hebben om de gekke koeienziekte te krijgen. Op het internet gaat ook het verhaal rond dat er een vleesbijproduct wordt gebruikt in luiers waardoor de gezondheid van Koreaanse baby's gevaar loopt.

De regering zegt dat ze niet het internet onder controle willen krijgen omdat mensen massaal klagen over het regeringsbeleid. Het doel van nieuwe wetgeving is om de doorgeslagen media op het internet net zo serieus en verantwoordelijke te maken als de traditionele media. De regering stelt voor dat mensen alleen nog met hun echte naam reacties kunnen achterlaten op websites en internetfora. Het wordt dan mogelijk om internetgebruikers die over de scheef gaan wegens laster of smaad voor de rechter te slepen.

Niet geheel verwonderlijk zijn veel mensen het niet eens met de plannen van de regering. Zij vinden dat de nieuwe wetgeving de autonomie van het internet ondermijnt. Er zijn echter ook wetenschappers en internetproviders die positief staan tegenover een strengere regulering. Zij vinden dat het internet het publieke belang behoort te dienen.  Ongefundeerde meningen en inaccurate nieuwsberichten zorgen nu te vaak voor maatschappelijke onrust in het land.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord