abonneren

Regering lanceert onderwijs-Wiki

Minister Plasterk van onderwijs heeft een onderwijsvariant op Wikipedia aangekondigd. Wikiwijs is gratis online lesmateriaal, waarbij de leerstof wordt gemaakt en verbeterd door de leraren zelf. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de 'wisdom of the crowds'-gedachte achter Wikipedia, waarbij iedereen alle artikelen kan bewerken en voor verwijdering nomineren. "Een van de redenen dat Wikipedia-encyclopedieën zich kenmerken zich door een hoge kwaliteit, is dat iedereen elkaar voortdurend controleert en zo nodig corrigeert," aldus Plasterk.
In het geval van Wikiwijs kunnen alleen leraren de stof bewerken.

Het einddoel van Wikiwijs is om al het lesmateriaal aan te bieden, van basisonderwijs tot hoger onderwijs. Wikiwijs kan buiten de leerstof ook bijvoorbeeld oude examenopgaven en oefenstof bevatten. De PvdA-bewindsman wil de digitale omgeving volgend jaar laten beginnen.

Plasterk verwijst in zijn plannen ook naar de discussie over gratis schoolboeken. Volgens de minister bestaat gratis helemaal niet. "Het geld moet ergens vandaan komen. Tot nu toe bepaalde de school welke boeken moesten worden gekocht; de ouders betaalden. Met als resultaat dat schoolboeken in Nederland pakweg tweemaal zo duur zijn als in de ons omringende landen." Wikiwijs zal de kosten van een schoolboekenpakket drastisch terugbrengen.

Bovendien is het volgens Plasterk niet meer van deze tijd om schoolkinderen elk jaar weer zo'n veertien kilo aan boeken te laten meezeulen, "om nog maar te zwijgen van de bomen die je hiervoor moet kappen".

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: