abonneren

Referendum sleepnetwet stap dichterbij

Het is initiatiefnemers voor een referendum over de sleepnetwet gelukt om meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. In het volgende stadium van de procedure moeten de mensen achter sleepwet.nl 300.000 handtekeningen aanleveren bij de Kiesraad.

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv) werd in juli aangenomen door de Eerste Kamer. In de volksmond werd de wet al snel omgedoopt tot ‘sleepnetwet’. De wet stelt inlichtingendiensten namelijk in staat om al het dataverkeer te onderscheppen en op te slaan. Er is dus geen sprake van het gericht tappen van één persoon, maar er wordt massaal data binnengesleept. Op een later moment kunnen de diensten de opgeslagen informatie dan controleren op nuttige informatie.

De Wiv gaat niet alleen over e-mail, ook telefoongesprekken, WhatsApp-chats, back-ups naar de cloud en elke andere vorm van digitale communicatie mogen worden afgeluisterd. Daarnaast stelt de wet diensten ook in staat om gericht in te breken op telefoons, computers, wearables, enzovoort, om gegevens te verzamelen.

Een ander belangrijk punt van kritiek is dat de 'gesleepte' data ook met buitenlandse inlichtingsdiensten gedeeld mag worden.

Referendum

Als het sleepnetwet.nl lukt om 300.000 handtekeningen te verzamelen, schrijft de Kiesraad een raadgevend referendum uit. Om de wet daadwerkelijk te stoppen moet er dan tegen gestemd worden én moet de regering het advies van de kiezers aannemen. Op de redactie zien we met name dat laatste somber in.

Handtekening insturen? Dat kan bij de Kiesraad.

Geschreven door: Niels van der Galiën op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: kiesraad, sleepnetwet, referendum, nieuws