abonneren

Rechtszaak wegens misleidende 'Vista Capable'-sticker

Een vrouw die eind 2006 een computer kocht waarop een 'Vista Capable'-sticker zat, heeft een rechtszaak tegen Microsoft aangespannen nadat ze erachter kwam dat de computer alleen Vista Home Basic aankon.
Ze eist een schadevergoeding van meer dan vijf miljoen dollar.

De aanklacht claimt dat Microsoft opzettelijk de mogelijkheden van computers heeft overschat zodat consumenten denken dat er Windows Vista op kan draaien. De aanklacht citeert de baas van Acer, Jim Wong, die in oktober vorig jaar heeft gezegd dat Premium de enige echte versie van Vista is. Blijkbaar dacht tenminste één computerfabrikant dat Basic niet de echte versie van Vista was.

Wat - volgens de aanklacht - de ‘misleiding' door Microsoft nog erger maakt, is dat de softwaregigant consumenten die een ‘Vista Capable'-computer kochten via zijn ‘Express Upgrade'-programma de mogelijkheid bood om voor weinig geld te upgraden naar Vista. Met de upgrade konden consumenten echter alleen upgraden naar Home Basic, een versie die voormalige XP-gebruikers weinig extra's biedt. Home Basic heeft geen van de functies die Vista noemenswaardig onderscheid van XP, zoals de nieuwe Aero-interface en de ‘flip 3D'-navigatie. Volgens de aanklacht zijn consumenten opzettelijk misleid om te denken dat ze zouden upgraden naar een substantieel nieuw besturingssysteem, terwijl Microsoft wist dat het gewoon XP zou zijn maar met de nieuwe ‘Vista'-naam.

Of de aanklacht gegrond is, moet nog blijken. Microsoft heeft twee soorten stickers voor nieuwe computers gemaakt, namelijk de ‘Vista Capable'-sticker voor computers die voldoen aan de minimum hardware-eisen om de meest simpele versie van Vista te draaien, en de ‘Vista Premium Ready'-sticker voor computers die krachtig genoeg zijn om de meest uitgebreide versie van Vista te draaien. Microsoft maakte de twee verschillende keuringsstickers al in februari vorig jaar bekend. Meer dan een jaar was het ook al bekend dat Vista Basic niet de Aero-interface zou hebben.

Microsoft heeft nog geen commentaar gegeven op de aanklacht.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: