abonneren

Rechtszaak tegen Mininova uitgesteld

Een door BREIN aangespannen rechtszaak tegen torrentsite Mininova, die voor morgen gepland stond, is verschoven naar 2 juni.
BREIN wil dat Mininova actief torrents gaat filteren waarbij alle torrentfiles die verwijzen naar illegale content verwijderd worden.

Op de site TorrentFreak.com staat te lezen dat Mininova meldt dat het uitstel niets met de zaak zelf te maken heeft, maar "alles met persoonlijke omstandigheden van onze advocaat."

De uitkomst van de zaak kan grote gevolgen hebben voor andere BitTorrent-zoekmachines die in Nederland gevestigd zijn. Als de rechter BREIN gelijk geeft, betekent dat de auteursrechthouders meer invloed krijgen over wat er wel (en vooral: niet) gedeeld mag worden op Mininova.
Eerder deze maand is Mininova al begonnen met een experiment waarbij auteursrechthouders torrentfiles kunnen laten verwijderen, de zogenaamde Notice & Take Down-procedure. Inmiddels zijn duizenden films en series al verwijderd.

BREIN heeft vandaag een verklaring op zijn site geplaatst waarin te lezen valt dat BREIN vindt dat Mininova maatregelen moet nemen om het misbruik te voorkomen, waar Mininova de Notice & Take Down procedure voldoende vindt.

"Een Notice & Take Down procedure is absoluut onvoldoende voor een site die systematisch en structureel gebruik maakt van ongeautoriseerde bestanden," zegt Tim Kuik van BREIN. "Notice & Take Down werkt om lekkages tegen te gaan maar niet als de kraan wagenwijd openstaat zoals bij Mininova. Een vergelijking met sites die in essentie legaal aanbod organiseren gaat niet op. Mininova organiseert vrijwel uitsluitend illegaal aanbod en verdient daar haar inkomsten mee. Zij moet daarom effectieve maatregelen nemen om dit te voorkomen en als zij dat niet kan dan moet zij stoppen."

Dat BREIN naar de rechter stapt komt omdat het een principiële aangelegenheid voor de stichting is. "Wij komen er met Mininova niet uit daarom leggen wij deze vraag nu aan de rechter voor. Er is lange tijd met Mininova over mogelijke oplossingen gesproken maar uiteindelijk willen zij geen verantwoordelijk nemen voor hun activiteiten. Je kunt wel eindeloos door praten maar ondertussen loopt de schade voor rechthebbenden op en is Mininova miljoenen gaan verdienen."

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord