abonneren

Rechter oordeelt: Spamhaus mag domein houden

Een federale rechter heeft in de zaak van spambedrijf e360insight tegen antispamorganisatie Spamhaus heeft in het voordeel van deze laatste geoordeeld. Spamhaus mag zijn domeinnaam voorlopig houden.De zaak gaat over de blacklist die antispamvechter Spamhaus heeft opgesteld. Op deze blacklist staan de domeinen van bekende spammers en deze lijst kan gebruikt worden door antispamsoftware. Eén van de bedrijven op de lijst is e360insight, dat zichzelf e-mailmarketeer noemt.
Het bedrijf vindt dat het ten onrechte op de lijst staat en heeft de ICANN gevraagd om Spamhaus van zijn domeinnaam te ontdoen.

Volgens de oprichter van Spamhaus, Steve Linford, zou het afsluiten van het domein catastrofaal zijn voor het internet. Spamhaus claimt dagelijks 50 miljard spamberichten tegen te houden.

De ICANN heeft de rechter verteld dat het niet bij machte is domeinen af te sluiten omdat het daar niet de bevoegdheid toe heeft. De enige die een domein mag afsluiten is de internet registrar met wie het bedrijf een contract heeft. In het geval van spamhaus.org is de registrar de bekende Tucows.

De rechter heeft geoordeeld dat de maatregelen waar e360insight om verzoekt te breed zijn om in te willigen. Het afsluiten van het domein zou niet alleen de gewraakte blacklist treffen, maar alle legale activiteiten van Spamhaus. Daarbij vindt hij de vraag van e360insight sowieso niet in proportie staan met het feit in de aanklacht.

Bron: Ars Technica

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: