abonneren

'Rare Amerikaan' geeft gratis content weg

Wikia.Inc. het for-profit zusje van Wikipedia, heeft gisteren een nieuwe dienst gelanceerd die alles wat nodig is om een community te bouwen, gratis gaat aanbieden. Onder het motto 'free content for all' zal OpenServing breedbandhosting, dataopslag en de benodigde software ter beschikking stellen aan iedereen die daar interesse in heeft.
'We weten niet of het werkt, maar we vinden het spannend om te proberen', zei ceo Gil Penchina gisteren tijdens de tweedaagse weblogconferentie Le Web 3 in Parijs.

“Je bent een gewoon een rare Amerikaan”, was de eerste reactie van het groepje Europese venture capitalists aan wie Gil Penchina zijn idee zondagavond presenteerde. “En dat klopt waarschijnlijk ook, maar toch gaan we dat proberen”, hield hij een zaal met duizend bloggers uit 37 verschillende landen voor.

Krap een half jaar na zijn overstap van eBay naar Wikia heeft Penchina het gedachtegoed van Wikia-oprichters Angela Beesley en Jimmy Wales helemaal te pakken. “Door het openstellen wordt softwarecode of content altijd beter. Dat is de basisregel”, klonk het stellig. “De wereld heeft meer goede content nodig. Dus wat als er een bedrijf wat dat alle tools gratis zou aanbieden?”

Wikia.Inc is het commerciële zusje van de gratis online encyclopedie Wikipedia. Het bedrijf is een verzameling van wiki’s die draaien op MediaWiki, de gratis softwaretool waarop ook Wikipedia draait. In tegenstelling tot op Wikipedia worden op de Wikia wiki’s wél advertenties getoond. Maart dit jaar wist Wikia in een investeringsronde vier miljoen dollar binnen te slepen. Begin december ontving het bedrijf in een tweede investeringsronde een onbekend bedrag van Amazon.

Kort daarop kocht Wikia voor twee miljoen dollar de sportcommunity ArmchairGM. De oprichter, vier sportfans uit New York en New Jersey, kwamen op het idee om hun weblog open te stellen voor alle sportfans die mee willen schrijven. Het resultaat: na twaalf maanden parttime werk telt de community 53000 pagina’s met content, met bijdragen van ruim duizend sportfans, 361 bloggers linken naar de site die inmiddels 5 miljoen pageviews per maand genereert.

Penchina was echter vooral onder de indruk van wat ArmchairGM’s verbastering van MediaWiki. De site is een blog/wiki inclusief een digg-achtige tool waarmee lezers door te stemmen automatisch het beste verhaal op de homepage kunnen krijgen. Openserving zal in beginsel een openbare versie zijn van al deze functionaliteiten. Maar Penchina wil meer bieden. Hij vroeg bloggers en softwareontwikkelaars om mee te doen en hostingbedrijven om het initiatief te sponsoren.

De zes pijlers van Wikia’s OpenServing zijn: gratis software, bandbreedte, dataopslag, computing power en content én het delen van alle advertentieinkomsten met bloggers die met Wikia samenwerken. Jimmy Walsh: “OpenServing is de volgende fase in ons experiment. We hebben nog geen sluitend businessmodel, maar zoals altijd, vertrouwen we op de wijsheid van onze community .

Bron: www.emerce.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie