R3D3-prullenbak kan zelf afval scheiden

Een prullenbak vernoemen naar één van 's werelds geliefde robots lijkt wat respectloos, maar als je ziet wat de R3D3 allemaal kan krijg je vanzelf respect voor het apparaat. De slimme vuilnisbak kan namelijk uit zichzelf afval sorteren en verwerken - en je krijgt een melding als 'ie vol zit. 
De R3D3 is niet alleen maar vernoemd naar Luke Skywalkers robot. De '3' staat namelijk voor hoe de prullenbak in elkaar zit. Dat zijn 3 grote bakken waarin blikjes, plastic flesjes en papieren bekertjes terecht komt.

Afval scheiden

De kleine opening bovenin identificeert welk voorwerp er in de prullenbak wordt gegooid. Vervolgens valt die netjes in het juiste compartiment. Als er iets anders in de afvalbak wordt gegooid, zoals papier of ander afval, dan gaat de opening simpelweg niet open. In de praktijk kan dat wel betekenen dat de kleine opening al snel vol komt te zitten met rotzooi, voornamelijk van mensen die niet zo goed snappen waar deze specifieke afvalbak voor dient. 

Vol? Dan krijg je een melding

Dat hoeft echter geen probleem te zijn, want als dat gebeurt krijgt degene die de prullenbakken leegt een melding op zijn smartphone. Die krijgt hij ook als een van bakken vol zit, zodat die direct leeg kunnen worden gemaakt. 

Milieubewust

Het klinkt als een omslachtig apparaat voor in je huis, zeker als je bedenkt dat de prijs 5,000 euro is. Maar de makers zeggen dat de R3D3 voornamelijk bedoeld is voor publieke ruimtes, of voor scholen of kantoren. Dan nog lijkt de prijs aan de hoge kant, maar volgens de makers heb je dat geld snel terugverdiend. De prullenbak verdrukt de flesjes en blikjes namelijk, waardoor e er veel ruimte mee bespaart - en dus minder geld kwijt bent aan afvalkosten. Het is niet meteen duidelijk hoeveel blikjes je leeg moet drinken voor je dat geld terug hebt verdiend - wie maakt even de rekensom?

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: domotica