abonneren

Qualcomm komt met kleur en video op e-reader

Met Apple's iPad op komst lijkt het dat de zwart-wit e-readers hun langste tijd gehad hebben. Er is een nieuwe generatie displays op komst, die zowel kleur als video mogelijk maken, weinig energie gebruiken en goed leesbaar zijn in verschillende omstandigheden.
Een van de kanshebbers is Qualcomm die met een e-reader komen met de Mirasol technologie.

Mirasol belooft een display dat kleur, snelle beeldverversing en laag energieverbruik combineert. Qualcomm hoopt de eerste e-readers met kleurenscherm in het najaar klaar te hebben.

Met naar schatting vijf miljoen verkochte exemplaren vorig jaar is de e-reader een van de snelst groeiende categorieën in de consumenten-elektronica. De schermgrootte en functionaliteit verschilt, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze gebruiken bijna allemaal de zwart-wit displays van E-ink. E-ink is de pionier in de technologie van de weinig energie verbruikende schermen. De belangrijkste reden dat de huidige e-readers zo lang met hun acculading doen, is omdat de schermen alleen energie nodig hebben om van beeld te veranderen. In de tijd dat u de pagina leest, wordt er geen energie verbruikt om dat de pixels zogenaamd bi-stabiel zijn. De pixels hebben twee stabiele toestanden: donker en licht en blijven in die toestand zonder energie te gebruiken.

Mirasol werkt met modulatie van lichtreflecties. Op deze manier kan de gewenset golflengte van het licht en daarmee de kleur worden aangestuurd. Een Mirasol scherm lijkt op een glanzende gedrukte foto in een boek. Het beeld heeft wat weinig-contrast, maar is glashelder. Het scherm is reflectief zodat er geen achtergrondverlichting nodig is. Ook is het snel genoeg voor de weergave van video.

Het gebruik van het omgevingslicht maakt het scherm zo zuinig. Net als de E-ink schermen, is het beeld ook heel goed zichtbaar in de volle zon. Mirasol is goed in kleur maar minder in grijstinten. In zwart wit is het contrast minder dan van de E-ink schermen.

Een kleurenscherm kan een grootschalige doorbraak van e-readers bevorderen. Veel boeken, waaronder kookboeken en stripverhalen bevatten gekleurde illustraties. Tijdschriften zouden zonder kleur onherkenbaar zijn.

Een 5,7 inch Mirasol-scherm, niet groter dan een ansichtkaart, met een resolutie van 1024 x 768 pixels, kan ongeveer 5 x de accuduur bereiken van een 6-inch Kindle met een zwart-wit display. Qualcomm is van plan met een 5,7-inch schermpje te beginnen, maar ook grotere schermen zijn mogelijk.

Bron: wired

 

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: