abonneren

Qualcomm brengt testversies uit van 3G/4G chips

Qualcomm levert zijn eerste communicatie chips uit die 3G en 4G mobiele draadloze technologie combineren. Dit is nodig om telecomproviders de mogelijkheid te geven een naadloze overgang te bieden aan hun klanten.Een aantal telefoonfabrikanten waaronder Huawei, LG, Novatel, Sierra en ZTE zijn de eersten die deze chips gaan uittesten in mobiele apparaten. Volgens Qualcomm kunnen producten met deze chips in de tweede helft van 2010 verwacht worden.

De nieuwe chips zorgen er voor dat mobiele telefoons en andere draagbare apparaten over kunnen schakelen tussen 3G en 4G draadloze netwerken. We hebben het dan over het komende  4G LTE (Long-Term Evolution) en HSPA plus een 3G draadloze technologie.

Dit is nodig omdat vele providers in de wereld bezig zijn hun netwerken op te waarderen naar 4G met LTE. Maar omdat deze netwerken niet van de ene dag op de andere dag klaar zijn zal er langere tijd geen volledige dekking zijn voor het nieuwe 4G-netwerk. In dat geval moet de telefoon ook over kunnen schakelen naar het 3G netwerk, zodat de gebruiker overal bereik heeft. De toestellen met de nieuwe chips maken het schakelen tussen de twee netwerken mogelijk.

In de VS wordt op dit moment HSPA plus, de volgende generatie van 3G-netwerken uitgerold. De overgang naar LTE moet ook daar nog beginnen. In Nederland worden binnenkort de frequenties, nodig voor LTE, door de overheid geveild. De verwachting is dat een aantal Nederlandse providers binnenkort zullen beginnen met het opbouwen van een 4G netwerk met LTE.

LTE is een draadloze communicatietechnologie die snelheden tot 100 Mbps mogelijk moet maken. Het wordt gezien als de vierde generatie van mobiele netwerken, vandaar de aanduiding 4G.

De nieuwe chips maken het gebruik van de meeste 3G-netwerken mogelijk. De chips zijn geschikt voor telefoons gebaseerd op Android, Symbian en Windows Mobile.

Via Cnet.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: