abonneren

Qi: standaard voor draadloos opladen is klaar

Het Wireless Power Consortium heeft de specificaties afgerond van een standaard voor het draadloos opladen van mobiele apparaten die weinig energie verbruiken.De nieuwe standaard maakt het mogelijk mobiele apparaten die maximaal 5 watt aan energie verbruiken op te laden zonder snoer. De meeste usb-apparaten gebruiken 2,5 watt.
De standaard voorziet ook in een certificeringsproces dat het mogelijk maakt voor fabrikanten om hun apparaten te laten certificeren zodat ze het Qi-logo mogen gebruiken. Het Qi-logo garandeert dat apparaten met dit logo samenwerken.

De Qi-standaard (spreek uit tchi, Chinees voor levensenergie) werkt op basis van inductie. Leg het op te laden apparaat op het laadstation en de electrische energie wordt draadloos overgedragen. De benodigde elektronica kan in de batterij van het mobiele apparaat worden ingebouwd. De kans op succes van de nieuwe standaard is tamelijk groot. In het consortium werken 52 bedrijven samen, waaronder grote namen als Nokia, Philips, RIM en Texas Instruments.

De certificering van producten gaat in augustus van start. De eerste producten met Qi kunnen we nog dit jaar verwachten.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: