abonneren

Providers niet verantwoordelijk voor downloads

In een gelekte versie van ACTA staat dat providers niet verantwoordelijk gesteld worden voor het download-gedrag van hun klanten.ACTA staat voor Anti-Counterfeiting Trade Agreement en is een internationale overeenkomst over de aanpak en bestrijding van namaak (waar ook internetpiraterij onder valt).

Knowledge Ecology International lekte het verdrag waarin staat dat internetproviders en andere ‘derde partijen' niet verantwoordelijk zijn wanneer hun klanten illegaal muziek, films of software downloaden.

Dit gaat in tegen de huidige trend  waarbij providers onder druk worden gezet om actie te ondernemen tegen klanten die illegaal downloaden. Een bekend voorbeeld is de three strikes-maatregel waarbij de illegale downloader eerst een waarschuwing krijgt, de tweede keer geschorst wordt voor een bepaalde tijd en bij de derde keer zijn internettoegang afgesloten wordt.

Het ACTA leidt in Het Europees Parlement tot nogal wat commotie omdat de Europarlementariërs zich geschoffeerd voelen door de Europese Commissie , die het handelsakkoord met onder andere de Verenigde Staten in het geheim bespreekt zonder hierover de politiek op de hoogte te houden. In een motie is nu besloten dat het Europees Parlement een heldere positie moet krijgen. Krijgt het parlement dit niet dan dreigen ze het akkoord niet te behandelen op grond van gebrek aan transparantie.

D66-Europarlementarier Marietje Schaake zegt hierover: "Het proces van de ACTA-onderhandelingen leidt tot wantrouwen van mensen in de overheid, omdat er geen toegang tot informatie is verschaft. Dit soort achterkamertjespolitiek is totaal achterhaald en onacceptabel omdat alle burgers in Europa te maken hebben met de gevolgen van dit verdrag."

Volgende week wordt er in Japan opnieuw onderhandeld over een akkoord, waarna er een concept verdragstekst komt.

[Via zdnet & NU.nl]

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord